Revista Forbes România a întocmit lista cu cei mai bogaţi 500 de oameni din ţară. Printre aceştia se află şi trei suceveni, respectiv Vasile Armenean, administratorul Betty Ice, Gabriel Sandu, fondatorul companiei Proton, şi Dumitru Mihalescul, proprietarul firmei Marelvi.
Cel mai bine clasat sucevean în Top 500 Forbes este Vasile Armenean. Cu o avere estimată la 22 de milioane de euro, patronul Betty Ice se regăseşte pe poziţia 260 a acestui clasament.
Potrivit celor de la Forbes, averea lui Armenean a crescut cu aproximativ două milioane de euro în cursul anului 2008 faţă de 2007. Secretul ni l-a dezvăluit chiar administratorul Betty Ice: „Am avut o politică sănătoasă şi am urmat o anumită linie, fără să mă aventurez spre fel de fel de oportunităţi, în special în domeniul imobiliar. Chiar şi acest an de criză, 2009, îl vom termina cu o creştere de aproximativ 20%, deşi la începutul anului aş fi fost mulţumit şi cu o stagnare”.
Pentru a se menţine la acest nivel ridicat, Vasile Armenean munceşte între 12-15 ore pe zi, iar concediile sale nu au mai mult de o săptămână.
„Timp liber nu am niciodată, iar cel mai bine mă simt aici, la fabrică. Nu-mi fac planuri mari, ci doar în limite rezonabile. Prefer să fiu criticat şi nu lăudat. Cei care mă critică sunt cei mai buni senzori ai mei, iar în cei 15 ani de când am deschis această firmă am ţinut cont de opiniile altora când am greşit”, a mărturisit Vasile Armenean.
Spune că nu-i place politica şi că nu va accepta niciodată să se implice în acest fenomen. Cât despre el, se consideră o persoană modestă, care locuieşte în acelaşi loc de ani de zile. Este pasionat de Formula 1 şi schi, pe care-l practică în România şi nu în pe pârtiile din Austria sau Elveţia.
Planurile de viitor ale lui Vasile Armenean sunt legate tot de fabrica de îngheţată. De la începutul activităţii şi până acum a produs zeci de mii de tone de îngheţată, fapt ce l-a propulsat în fruntea acestei industrii, după ce a învins coloşi cum ar fi Nestle.
„Anul viitor vom ieşi pe piaţă cu două-trei sortimente noi de îngheţată. Va fi ceva original, specific zonei, pentru că vom folosi ingrediente de la noi”, a dezvăluit administratorul Betty Ice.
De altfel, îngheţata de fructe de pădure este preferata lui Vasile Armenean şi asta pentru că este reprezentativă pentru zona Sucevei.
Ce a scris Forbes despre Vasile Armenean
Vasile Armenean trăieşte în fiecare zi visul oricărui copil: se plimbă printre munţi de îngheţată în fabrica sa de la Suceava, Betty Ice, şi încearcă tot felul de noi combinaţii pentru produsele sale.
La începutul anilor ’90, după ce s-a întors din Austria, Vasile Armenean a început să vândă îngheţată locuitorilor din Suceava după modelul pe care îl avea în minte din străinătate.
„Aici voiam să fac doar o gelaterie, nu neapărat o fabrică”, spune amuzat omul de afaceri. Făcea doar atâta îngheţată cât putea să vândă într-o zi. În timp a ajuns să deţină una dintre cele mai moderne capacităţi din Europa.
Actuala fabrică este realizată cu materiale şi mână de lucru proprii. E mândria lui şi este nerăbdător să povestească despre această reuşită. Unitatea de producţie este operaţională încă din 2007, însă partea de birouri şi recepţia vor fi inaugurate abia în acest an.
Suceveanul se bate pentru supremaţie cu o serie de firme internaţionale, printre care se numără şi gigantul Nestle.
Cu o cifră de afaceri de aproape 19 milioane de euro în 2008, în creştere cu aproximativ 11% faţă de anul precedent, Betty Ice vizează primul loc pe piaţa locală de profil. Comparativ, rulajul Nestle este de circa 20 de milioane de euro anual. (Ce nu au specificat cei de la Forbes este că Nestle a avut pierderi de 9 milioane de euro, în timp ce Betty Ice a închis anul 2008 cu un profit de un milion de euro).
Gabriel Sandu este al doilea dintre bogaţii Sucevei
Nou venit în acest top este rădăuţeanul Gabriel Sandu. Cu o avere estimată la zece milioane de euro, Sandu ocupă locul 428 al clasamentului. Am încercat să-l contactăm ieri, numai că era plecat în China, aşa că ne-am mulţumit doar cu ce au scris realizatorii acestui top.
„Greu de crezut că într-un mic oraş din nordul Moldovei, aproape de locul unde se agaţă harta-n cui, există un antreprenor care şi-a dus firma pe culmile gloriei, reuşind în mai puţin de un an să ajungă pe locul trei în rândul partenerilor firmei care l-a achiziţionat. Este Gabriel Sandu, fondatorul retailerului de telefonie Proton care, la începutul anului trecut, a vândut pachetul majoritar de acţiuni (66%) din compania sa către Vodafone. Potrivit cutumelor în astfel de cazuri, colosul telefoniei mobile l-a păstrat pe fostul acţionar majoritar în cadrul companiei, ca manager al afacerii din Rădăuţi.
Sandu şi-a anunţat însă decizia de a pleca, în luna august a acestui an, postul său fiind preluat de Adrian Florea, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de pe piaţa de telecom. În urmă cu zece ani, Sandu punea bazele reţelei Proton odată cu deschiderea unui magazin la Rădăuţi. După cum spune antreprenorul, capitalul de pornire a fost de 14 milioane de lei.
„Am cheltuit jumătate din sumă pentru înfiinţarea firmei", precizează suceveanul, amintindu-şi de visul pe care-l avea în acel moment: să devină lider pe piaţa GSM din România. A reuşit o parte din ce şi-a propus, fiind partener al unuia dintre liderii pieţei, Vodafone. În momentul preluării de către Vodafone, compania era partener al altui jucător important de pe piaţa locală de telecom.
Familia Mihalescul, avere de nouă milioane de euro
Printre cei mai bogaţi români se numără şi familia Mihalescul, cu o avere estimată la nouă milioane de euro. Firmele Marelvi şi Marelvi Construct, cu aproape două sute de angajaţi, sunt conduse de membrii acestei familii. Dintre aceştia, Dumitru Mihalescul cochetează şi cu politica, devenind consilier local în Rădăuţi pe listele PD-L, dar şi membru al Biroului Permanent Judeţean al acestui partid.
„Faptul că am reuşit să măresc cifra de afaceri a firmei mele în condiţii de criză cred că ţine de stabilitatea afacerii până la momentul crizei. Dacă nu aş fi adoptat un management deosebit, dacă nu aş fi fost perseverent şi atent în acelaşi timp cu fiecare compartiment în parte, poate că mi s-ar fi putut întâmpla ce li s-a întâmplat şi altora. Piaţa a suferit şi suferă în continuare, consumul a scăzut, iar băncile sunt mai precaute. În domeniul în care sunt implicat am rămas printre primi distribuitori la nivel naţional, şi în condiţiile în care au fost şi unii care nu au mai rezistat pe piaţă, am preluat şi această secţiune”, a mărturisit Dumitru Mihalescul.
Acesta a adăugat că experienţa acumulată în trecut i-a folosit enorm, dar un factor important a fost şi sprijinul familiei.
Cifră de afaceri de aproape 46 de milioane de euro anul trecut
Importatorul şi distribuitorul de produse electrocasnice Marelvi Impex, firmă controlată de familia Mihalescul, a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în lei, de la 156 de milioane în 2007, la 165 de milioane. Raportat la euro, rulajul firmei a fost în scădere din cauza diferenţelor de curs valutar din ultimii ani. Dacă în urmă cu doi ani încasările în euro treceau de 47 de milioane, anul trecut Marelvi a avut o cifră de afaceri de 45,8 milioane de euro.
Marelvi Impex a fost înfiinţată în 1995, soţia omului de afaceri, Elvira, fiind unicul acţionar al firmei. De altfel, afacerea Marelvi a fost conturată ca una de familie, toţi membrii acesteia fiind implicaţi în conducerea ei. Astfel, Dumitru Mihalescul deţine funcţia de director general, iar una dintre cele trei fete ale cuplului este director adjunct.
( 7 oct 2009, 11:37:29