Imensele datorii acumulate către Termica de o serie de asociaţii din municipiul Suceava pun sub semnul întrebării furnizarea căldurii şi apei calde către locatarii acestora, după data de 15 octombrie, atunci când va fi pornită centrala de termoficare.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, deşi nu au acumulat noi facturi de plată pe perioada verii, cât nu s-a dat apă caldă, datoria totală a asociaţiilor de proprietari din Suceava a crescut foarte mult comparativ cu anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului.
Astfel, Termica are de recuperat de la asociaţii peste 122 de miliarde de lei vechi, în vreme ce anul trecut, înainte de începerea furnizării căldurii, datoria scăzuse sub 100 de miliarde de lei vechi.
Cele mai mari datorii sunt acumulate la asociaţiile din cartierele Burdujeni şi Obcini, iar jumătate din suma care ar trebui să fie încasată de Termica de la populaţie este acumulată de primele zece asociaţii de pe lista datornicilor.
Topul datornicilor
Campioana absolută a datoriilor către Termica este asociaţia 33 din Burdujeni, care are de achitat aproape zece miliarde de lei vechi, restanţe şi penalităţi, pentru apa caldă şi căldura de care au beneficiat locuitorii blocurilor aflate în administrare.
Pe locul doi pe lista datornicilor se află asociaţia 34, tot din Burdujeni, care are de plătit către societatea de termoficare peste opt miliarde de lei vechi.
Cea mai mare asociaţie de proprietari de Suceava şi una din cele mai mari din ţară, Asociaţia 8+30, din Obcini, are de achitat 6,5 miliarde de lei, restanţe şi penalităţi, în vreme ce altă asociaţie din Obcini, dar mult mai mică decât prima, are datorii tot 6,5 miliarde de lei vechi.
În lista asociaţiilor cu cele mai mari datorii către Termica se regăseşte şi Asociaţia 52, din cartierul George Enescu, care are de plătit aproape 5,8 miliarde de lei vechi către Termica.
Într-o situaţie complicată se află şi asociaţia 44, o asociaţie mare din cartierul Burdujeni, unde datoriile acumulate la plata căldurii şi apei calde au ajuns la 5,5 miliarde de lei vechi.
Problema datoriilor mari către Termica va afecta fără îndoială şi asociaţia 11 din cartierul George Enescu, care, deşi nu este formată decât din câteva blocuri, are de achitat tot 5,5 miliarde de lei vechi.
Lista primilor zece datornici continuă cu Asociaţia 41 (Burdujeni) – 5,3 miliarde de lei vechi, Asociaţia 31 Eroilor (Burdujeni) - 3,3 miliarde de lei vechi şi Asociaţia 47 (George Enescu) – 3,2 miliarde de lei vechi.
Cumulat, cele zece asociaţii din capul listei datornicilor au de achitat către Termica aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, adică jumătate din datoria totală a populaţiei.
Apa caldă, doar pentru o parte din asociaţii
În alte cazuri, datoriile asociaţiilor, deşi par mici comparativ cu cifrele enumerate, au o vechime foarte mare, motiv pentru care şi în cazul acestora vor fi deschise acţiuni în instanţă ori vor fi continuate cele deja începute.
“Vom analiza curând situaţia asociaţiilor cu datorii mari sau foarte vechi şi acolo unde este clară lipsa de bunăvoinţă, adică nu s-au mai făcut plăţi de ceva vreme, nu vom relua furnizarea apei calde”, a avertizat directorul SC Termica SA, Constantin Plăcintă.
Acesta a precizat că această situaţie s-a creat şi datorită administratorilor de asociaţii, care, atunci când primesc bani de la populaţie, îi direcţionează către plata altor facturi, în loc să repartizeze corect sumele încasate.
“Când un om vine şi plăteşte la asociaţie, plăteşte şi pentru apa caldă şi căldura consumată, dar banii sunt folosiţi preferenţial, la plata altor facturi, iar asta înseamnă deturnare de fonduri”, a adăugat Constantin Plăcintă.
( 2 oct 2009, 12:01:58