Criza economică loveşte în plin sistemul sanitar, lăsându-l fără bani pentru ultimele două luni ale acestui an. Pentru asigurarea continuităţii contractelor de finanţare şi în speranţa unei rectificări bugetare, Casa Asigurărilor de Sănătate şi cele zece spitale din judeţ semnează astăzi contracte prin care fiecare spital angajează servicii medicale la valoarea simbolică de un leu pentru lunile noiembrie şi decembrie.
Toate fondurile existente pentru servicii spitaliceşti la cele zece spitale publice din judeţul Suceava pentru ultimul trimestru al acestui an sunt aduse în luna octombrie pentru a se putea acoperi integral cheltuielile salariale. Asta înseamnă că, la această oră, pentru ultimele două luni din 2009, spitalele nu mai au nici un ban, iar astăzi semnează cu Casa Asigurărilor de Sănătate contracte de servicii spitaliceşti la simbolica sumă de un leu pentru lunile noiembrie şi decembrie. Cu un leu nu poate fi internat la Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava nici măcar un singur pacient, cel mai mic cost de spitalizare în sistemul DRG fiind de 1400 de lei.
Preşedintele-director al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, afirmă că şi în anii trecuţi, înainte de rectificări, pentru lunile noiembrie şi decembrie spitalele aveau bani foarte puţini şi că, practic, acum nu este nici o diferenţă în a avea un contract cu valoare de un leu sau un contract de câteva sute de milioane de lei vechi sau până în 10 miliarde de lei vechi, de vreme ce necesarul este de aproximativ 70 de miliarde de lei vechi lunar.
„Este doar o formulă juridică prin care se permite continuarea contractului. Puteam să punem în contract şi o sumă mai mare, dar am vrut să asigurăm cât mai bine luna octombrie. Spitalele au primit şi un avans în septembrie, prin urmare vor avea finanţarea necesară până în ultima săptămână din octombrie, când sperăm la o nouă rectificare. Rectificarea din septembrie, de 4,2 milioane de lei pentru servicii spitaliceşti, a permis finanţarea lunii octombrie”, a declarat dr. Iordăchel.
Dispar internările de zi, iar bolnavii cronici se reprogramează
Potrivit preşedintelui-director al CAS Suceava, dacă nu va exista o rectificare care să acopere lunile noiembrie şi decembrie, spitalele ar putea primi lunar buget eşalonat, care să le asigure funcţionarea.
Chiar şi în absenţa acestui buget, dr. Iordăchel dă asigurări că spitalele vor primi în continuare pacienţi pentru că ştiu foarte bine ce nivel de servicii medicale pot presta.
Chiar dacă numărul de pacienţi care se pot interna se reduce, diminuarea se face la internările de zi şi la bolnavii cronici care pot fi reprogramaţi.
„Spitalele vor funcţiona în parametri normali. Vor fi limitate sau eliminate internările de zi pentru a se asigura integral urgenţele. De asemenea, vor fi asigurate toate explorările paraclinice de spital”, afirmă dr. Cristina Iordăchel.
Faţă de primele trei trimestre, în luna octombrie contractele CAS cu spitalele s-au diminuat la circa 70 la sută. Dacă media valorii contractelor pe trimestrele I, II şi III a fost de 10-11 milioane de lei, în octombrie este de 7 milioane de lei.
O gură de oxigen pentru a rămâne pe linia de plutire o reprezintă veniturile proprii pe care le realizează spitalele, în special din cercetare, dar din păcate sunt puţini medici care s-au angajat în această activitate.