În casa unui sucevean din comuna Brodina se găsesc peste 20 de medalii, obţinute în competiţii de canotaj din ţară şi străinătate.
Chiar dacă s-a născut în creierul munţilor, acum 18 ani, şi nimeni nu îi prevestea un viitor într-un sport nautic, destinul a făcut ca acest copil ambiţios şi cu o condiţie fizică deosebită să adune medalii după medalii şi să facă parte din lotul naţional de juniori la canotaj.
Prima despărţire
Liviu Constantin Torac a absolvit şcoala primară şi gimnazială în Brodina, după care s-a înscris la Colegiul Tehnic Rădăuţi, secţia informatică. Pe când era doar un „boboc” de clasa a IX-a, a fost selectat, chiar în primul semestru, de către antrenorul de canotaj Cristian Malis, pentru Clubul sportiv de canotaj din Orşova.
„Din prima clipă când m-a văzut, antrenorul a fost impresionat de înălţimea mea, 1,95 m. A urmat transferul la Clubul din Orşova. Îmi amintesc că a fost un moment greu pentru părinţi, care nu s-au gândit niciodată că pot să fac performanţă într-un astfel de sport, care nu are nici o treabă cu muntele. În plus, era foarte departe de casă, era prima despărţire de familie, de părinţi, fraţi, colegi şi de Bucovina mea frumoasă”, ne-a povestit Liviu, cu nostalgia anilor care au trecut atât de repede.
De la matematică, la canotaj
Lui Liviu i-a fost greu să ia decizia de a face performanţă în sport, în condiţiile în care era îndrăgostit de cifre, de matematică, informatică, şi nu ar fi vrut să-şi abandoneze această pasiune.
„Îmi place mult matematica. Am descoperit tainele acestei ştiinţe datorită unui profesor din şcoala generală, care mi-a fost şi diriginte, profesorul Octavian Maximiuc. Niciodată nu credeam că voi lăsa informatica pentru un sport, care, la început, îmi era necunoscut”, ne-a mai spus Liviu Torac, campionul din Brodina.
Nu a ratat a doua şansă de a face performanţă
Tânărul îşi aminteşte că a fost selecţionat la lupte greco-romane, în clasa a VII-a, dar atunci părinţii au fost suficient de convingători să nu-l lase să plece departe de casă, printre străini. De fapt, l-au ferit de un sport, pentru a-i pregăti drumul spre un altul, care s-a dovedit a i se potrivi ca o mănuşă.
Un sport care-i aduce glorie, medalii, dar sub care se ascunde multă muncă, bătături în palme, durere şi un regim de viaţă foarte strict.
Când s-a ivit a doua ocazie de a face un sport la cel mai înalt nivel, Liviu şi-a spus că nu poate rata această oportunitate, pentru că „putea fi şi ultima”. Împreună cu părinţii, după mult ore de discuţii, de îndoieli, de visuri, Liviu a luat decizia să plece la Orşova, pentru a face performanţă.
Noi orizonturi, prin sport
Pentru început, lui Liviu i-a fost foarte greu la Orşova. Nu era obişnuit cu programul: oră exactă în toate activităţile, antrenamente, şcoală.
S-a lovit de o altă lume, în care, spune el, nu se formau doar campioni, ci şi caractere.
„Primul gând al meu a fost acela că indiferent dacă voi reuşi să fac performanţă sau nu, eu nu voi renunţa la sport. Prin sport, devii om - model în societate - datorită educaţiei primite de la antrenori. Cei care mi-au deschis noi orizonturi, şi cărora le voi fi mereu recunoscător, sunt soţii Cristian şi Mariana Malis”, ne-a mai povestit bucovineanul cu braţe de fier.
Medalie de aur, după doar şase luni de antrenament
Dacă unii campioni urcă treaptă cu treaptă pe scara succesului, pornind cu rezultate mai modeste, cu medalii mai puţin strălucitoare şi ajung la mult râvnitele medalii de aur, lui Liviu i-a surâs soarta, pentru că prima medalie din cariera sa de sportiv a fost una de aur.
„Am obţinut prima medalie de aur la Campionatul naţional de fond juniori – Snagov 2007, după doar şase luni de antrenament. A fost primul impuls care m-a urcat pe treptele podiumurilor pe plan naţional şi mondial”, ne-a spus Liviu.
După acest prim succes, au urmat alte şi alte performanţe: locul I la Cupa României – ergometru (echipe), locul II - Campionatul Naţional ergometru (individual şi pe echipe), multiplu campion naţional - juniori în probele de 2 vâsle, 4 vâsle, 4 rame fără cârmaci - zece titluri, multiplu vicecampion naţional seniori în probele de 2 vâsle, 4 vâsle, 4 rame cu cârmaci - şase titluri.
Tot în anul 2007, la Regata „Porţile de Fier” Orşova, bucovineanul a obţinut locul I la 2 rame fără cârmaci şi locul I la 4 vâsle.
Anul trecut, la Regata Internaţională desfăşurată la Orşova, suceveanul Liviu Torac a obţinut locul I la 8+1 (2.000 m) şi tot locul I la 8+1 (6.000 m).
Aur, în acest an, la Campionatul Balcanic
La Regata din 2008, de la Munchen, la 4 vâsle, Liviu a obţinut o meritorie medalie de aur. Au urmat, tot anul trecut, Regata Linz din Austria, unde a obţinut aur la 4 rame fără cârmaci, Campionatul Mondial de Juniori Linz Austria, locul II 4 rame fără cârmaci şi Campionatul Balcanic 2008 Palic – Serbia, locul I - 4 rame fără cârmaci şi locul I la 8+1.
În acest an, campionul din Brodina a obţinut la Regata de la Munchen locul al doilea la 4 rame fără cârmaci şi locul I la Regata de la Hamburg (la 4 rame fără cârmaci).
La Campionatul Mondial de Juniori din Franţa, alături de colegii săi de echipă, la proba 8 +1, Liviu a obţinut un meritoriu loc 6.
Cea mai recentă medalie de aur obţinută de sucevean, la categoria 8+1, a fost cea de la Campionatul Balcanic 2009, desfăşurat la Orşova.
( 1 oct 2009, 22:55:09