Medicii de familie din judeţul Suceava s-au mobilizat, în ultimele două zile, pentru a intra în programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului uterin, dar cei mai mulţi sunt din alte oraşe decât municipiul reşedinţă de judeţ.
Dacă, din Vatra Dornei, 21 de medici de familie şi-au depus dosarele la Direcţia de Sănătate Publică Suceava pentru a lucra la depistarea precoce a cancerului de col uterin, iar din Cîmpulung Moldovenesc, 18 medici, din municipiul Suceava s-au înscris doar patru medici de familie. Restul până la 63 sunt din alte localităţi ale judeţului.
Şi-au mai anunţat intenţia de a participa cabinete medicale de obstetrică-ginecologie, trei laboratoare de analize medicale şi cinci laboratoare de anatomie patologică. Pacienta nu poate merge însă pentru investigaţiile gratuite la specialistul ginecolog fără un formular pe care trebuie să îl completeze medicul de familie, or acesta îl poate scrie doar dacă este înscris în program, la DSP.
Potrivit statisticilor DSP, anul trecut, în evidenţa cabinetelor de oncologie din judeţul Suceava erau 7.826 bolnavi cu diferite forme de cancer, dintre care 1.797 cazuri nou depistate. Dintre acestea, 96 au fost cazuri de cancer de col uterin şi doar 30 au fost găsite într-un stadiu tratabil. De asemenea, în cadrul unui screening pentru depistarea cancerului de col uterin, dintre 1.012 femei investigate, 22 au fost cu suspiciune de cancer, iar dintre cele 2.715 femei investigate în cabinete, 47 au fost suspecte de cancer, dintre care 12 erau în stadiul 0, şapte în stadiul I şi una în stadiul II.
Numărul mic al cazurilor curabile arată că pacienţii se prezintă târziu la medic şi nu sunt obişnuiţi să-şi facă periodic anumite investigaţii care ar permite depistarea bolii în fază incipientă, implicit tratabilă.
Lunar, din 650-700 de decese înregistrate în judeţul Suceava, între 99 şi 120 sunt din cauza cancerului.