Sute de suceveni care au firme pentru care au declarat că activitatea acestora este suspendată sunt nevoite să plătească impozitul minim anual intrat în vigoare începând cu data de 1 mai 2009.
Potrivit noilor prevederi legale intrate în vigoare odată cu aplicarea noului tip de impozit, toţi cei care au declarat că firmele lor au activitatea suspendată după vechile proceduri, la Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice, au obligaţia de a depune o declaraţie suplimentară privind suspendarea la Registrul Comerţului. Potrivit datelor furnizate de DGFP Suceava, la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, 171 de firme cu activitatea suspendată potrivit vechilor prevederi au pierdut regimul de derogare de la plata impozitului, urmând să plătească noul impozit minim.
„Cei care vroiau să-şi suspende activitatea pe procedura veche veneau la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, solicitau regim de derogare, trebuiau să depună numai bilanţul contabil, fără a mai avea vreo obligaţie la buget”, a spus şeful Finanţelor sucevene, Petrică Ropotă.
Odată însă cu aplicarea noului impozit minim anual, toţi cei care aveau firme cu activitatea suspendată trebuiau să meargă la Oficiul Registrului Comerţului pentru a solicita suspendarea pe o perioadă de trei ani şi să depună la această instituţie certificatul de înregistrare al societăţii comerciale.
Potrivit noilor prevederi legale, deţinătorii de firme care nu au depus certificatele de înregistrare la Registrul Comerţului şi nu au solicitat la această instituţie suspendarea activităţii vor plăti impozitul minim anual.
„Aceeaşi procedură trebuiau să o respecte şi cei care nu aveau activitatea suspendată, dar depuneau declaraţiile fiscale pe zero. Iar potrivit noilor prevederi, sunt exceptate de la plata impozitului minim anual toate firmele care şi-au suspendat activitatea şi au depus certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului şi aduc la DGFP dovada că au făcut aceste operaţiuni”, a mai spus Ropotă.
El a adăugat că instituţia pe care o conduce i-a notificat pe reprezentanţii firmelor care aveau activitatea suspendată cu privire la obligaţia de a depune certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să plătească impozitul minim anual.
Impozitul este plătit şi de firmele aflate în procedură de dizolvare sau lichidare
De precizat că la nivelul municipiului Suceava, înainte de intrarea în vigoare a impozitului minim anual, erau înregistrate 350 de firme care obţinuseră derogări de la plata obligaţiilor potrivit vechilor prevederi, iar, dintre aceştia, 171 au pierdut aceste derogări. În prezent, la Registrul Comerţului Suceava sunt înregistrate 504 de firme care şi-au suspendat activitatea şi nu vor mai plăti impozitul minim anual.
Pe de altă parte, potrivit noilor prevederi legale, firmele aflate în procedură de lichidare sau de dizolvare vor plăti impozitul minim anual până la îndeplinirea tuturor formalităţilor şi condiţiilor solicitate de legea societăţilor comerciale. Acest act normativ prevede că dizolvarea unei firme înainte de expirarea termenului fixat pentru durata sa are afect faţă de terţi numai după trecerea unui termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.