O parte a firmelor care efectuează lucrările de reabilitare a reţelei termice din această perioadă în municipiul Suceava ignoră grav normele pe care trebuie să le respecte, atât în privinţa securităţii muncii, cât şi referitor la semnalizările rutiere. În cazul acestora din urmă, ele fie lipsesc cu desăvârşire, fie sunt instalate greşit, creând confuzii în rândul şoferilor.
În ceea ce priveşte respectarea normelor de securitate în muncă, instituţia abilitată să efectueze verificări în acest sens este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava. Echipele de control ale ITM au efectuat controale intense, pe parcursul lunii august dar mai ales în septembrie.
„În această lună, în urma controalelor efectuate la societăţile care prestează activităţi de reabilitare a reţelei termice din oraş, au fost aplicate şapte sancţiuni, trei constând în avertismente şi patru în amenzi. În cazurile în care am aplicat sancţiuni contravenţionale s-a dispus şi sistarea activităţii până la remedierea deficienţelor constatate”, a declarat Eugen Mogoş, directorul coordonator al ITM Suceava.
Muncitori fără echipamente de protecţie, maluri neasigurate
Neregulile găsite de inspectorii ITM au constat în lipsa sprijinirii malurilor în timpul efectuării lucrărilor, lipsa echipamentului de protecţie (în unele situaţii, au subliniat inspectorii ITM, echipamentele existau, dar muncitorii nu le foloseau) şi în general nerespectarea normelor SSM, referitoare la Securitatea şi Sănătatea în Muncă.
Cele patru amenzi au fost în cuantum total de 24.000 de lei, ajungând la societăţile SC INCOM SA Iaşi, SC Test Prima SRL Suceava, INSTCOMP SA Suceava şi Florconstruct SRL Suceava.
De asemenea, în timpul controalelor din august, pentru aceeaşi categorie de abateri, au fost aplicate două amenzi, în cuantum de 8.000 de lei.
Şoferi ghidaţi pe contrasens de indicator
În ceea ce priveşte problemele legate de semnalizările rutiere, neregulile au fost vizibile cu ochiul liber, fiind simţite pe propria piele de foarte mulţi şoferi. Numărul de sancţiuni contravenţionale aplicate de Poliţia Rutieră pentru astfel de abateri nu a fost totuşi foarte mare, situaţia fiind explicată de oamenii legii prin volumul de muncă imens din această perioadă, pe fondul traficului foarte greu din oraş, condiţii în care nu au putut fi depistate toate problemele de acest fel.
Chiar şi aşa, de la demararea lucrărilor, patru societăţi au fost amendate drastic de reprezentanţii Poliţiei Rutiere pentru semnalizări defectuoase, sancţiunile contravenţionale ajungând şi până la 6.000 de lei.
Şoferi dirijaţi prin indicator pe contrasens pe o stradă cu sens unic, ceea ce ducea imediat la blocaje în trafic, ori lipsa indicatoarelor care să avertizeze şoferii maşinilor de tonaj că se vor bloca dacă pătrund pe respectiva arteră, sunt doar două dintre abaterile constatate de poliţiştii de la circulaţie.
Drum deschis, în lucru conform indicatoarelor
Săptămâna trecută, ziarul nostru a semnalat o situaţie hilară, pe strada Mărăşeşti din municipiul Suceava. Deşi artera era deschisă circulaţiei de mai multe zile, semnalizările rutiere care avertizau şoferii că drumul este în lucru nu erau ridicate. În acest fel, orice conducător auto care respecta indicatorul era nevoit să o ia prin altă parte, haosul din trafic fiind la el acasă.
Muncitor prins de un mal de pământ, în centrul Sucevei
Din fericire, până acum, muncitorii care lucrează în şanţurile din tot oraşul nu au fost implicaţi în accidente grave.
Un avertisment a venit miercurea trecută, când un angajat al INCOM Iaşi, care lucra în zona centrală a Sucevei, a fost surprins de alunecarea unui mal care nu era asigurat, conform normelor de securitate în muncă. În acest caz, muncitorul a avut noroc, pământul prăvălindu-se doar peste picioarele sale şi rănindu-l uşor.