Noul campus al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, proiectat la Moara, are şanse să fie finalizat în următorii patru ani, chiar dacă bugetul Ministerului Educaţiei nu va fi foarte generos.
Rectorul universităţii, prof.univ.dr.ing. Adrian Graur, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că încearcă să găsească surse de finanţare din fonduri europene dar şi din parteneriate cu state interesate să investească în activitatea de cercetare care se va desfăşura în viitorul campus. Adrian Graur a afirmat că până acum s-a arătat interesată Malaezia, ceea ce îl face să fie încrezător că vor fi şi ţări europene dispuse să finanţeze cercetarea universitarilor suceveni. Campusul de la Moara reprezintă o investiţie de 250 de milioane de euro şi „cred că România nu-şi mai poate permite acum o asemenea dezvoltare”, a afirmat profesorul universitar.
Tot de finalizarea acestei investiţii depinde, în parte, şi apariţia unei facultăţi de medicină la Suceava. Până când Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava va primi statut de clinică universitară, conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” încearcă să creeze în viitorul campus o policlinică la cele mai înalte standarde din Europa, care ar atrage profesori din ţările Uniunii Europene pentru a preda viitorilor studenţi medicinişti.
Activitate de cercetare remarcabilă, îndeosebi în ultimii ani
Deşi este foarte tânără, are doar 46 de ani de existenţă, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă, atât la nivelul dotărilor şi condiţiilor de învăţământ şi sociale pentru studenţi, cât şi în privinţa standardelor ştiinţifice şi de cercetare.
În urma evaluării instituţionale, universitatea a obţinut din partea ARACIS, din 2008, calificativul „Grad de încredere ridicat”, iar din 2009 a fost acreditată de CNCSIS ca unitate de cercetare.
Instituţia de învăţământ superior suceveană „s-a remarcat la nivel naţional şi internaţional printr-o activitate de cercetare susţinută realizată atât prin centrele de cercetare, cât şi prin contribuţii semnificative individuale sau de echipă ce se regăsesc în publicaţii recunoscute de comunitatea ştiinţifică din diverse domenii”, a arătat rectorul Adrian Graur.
Pe lângă articolele din publicaţiile de profil, unele dintre acestea la edituri internaţionale de prestigiu, universitarii suceveni mai au şi 12 brevete/produse cu drept de proprietate intelectuală. Anul trecut a adus universităţii importante resurse financiare atrase prin cercetare, cu 112 contracte de cercetare în valoare de 15,91 milioane de lei, iar în 2009 a derulat granturi de cercetare cu finanţare naţională sau internaţională. Pe lângă studenţii români, la Suceava mai învaţă studenţi din Moldova, Ucraina, Iran, Grecia şi China.