Noul an universitar debutează cu o acută lipsă de locuri de cazare la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care pune la dispoziţia celor aproape 13.000 de studenţi doar 865 de locuri în căminele proprii.
Primul val de cazări a început de ieri, cu studenţii din anii III şi IV, care, obişnuiţi cu această procedură, au aşteptat la intrările în cămine să primească repartiţia pe camere.
Astăzi vor fi repartizaţi în cămine studenţii din anii I şi II, urmând ca mâine să fie împărţite şi ultimele locuri, pentru familişti, masteranzi şi pentru întârziaţii motivaţi.
La cazare, studenţii au obligaţia de a se prezenta o copie după buletin sau cartea de identitate.
Trei cămine din patru, disponibile pentru cazări
Numărul insuficient de locuri de cazare vine şi ca urmare a faptului că unul dintre cele patru cămine nu a fost încă deschis, deoarece lucrările de reabilitare nu au fost finalizate.
Astfel, în acest moment, cazări se fac doar în căminul de fete nr. 1 – 288 de locuri, în căminul nr. 2 – 337 de locuri, dar şi în căminul mixt nr. 4 – 240 de locuri, care are cele mai moderne camere şi cele mai bune dotări.
Căminul nr. 3, care trebuia finalizat în iunie 2009, este încă în reabilitare, la finalizarea lucrărilor urmând a fi puse la dispoziţia studenţilor 88 camere a câte două locuri, adică un total de 176 de locuri.
Preţurile de cazare în cele trei cămine disponibile sunt cuprinse între 40 şi 265 de lei lunar, în funcţie de condiţiile oferite şi de forma de învăţământ în care sunt încadraţi studenţii respectivi.
Chiriaşi de voie ori de nevoie
Cea mai mare parte a studenţilor care nu sunt din municipiul reşedinţă de judeţ, ci din localităţi ale judeţului Suceava, ori chiar din judeţele învecinate, trebuie să îşi caute fie o gazdă în oraş, fie locuinţe de închiriat, ambele variante fiind mai scumpe decât cea a căminului.
De altfel, anunţurile cu locuinţe de închiriat şi gazde disponibile au şi apărut pe la afişierele Universităţii şi în preajma acesteia, în vreme ce alţii caută zilnic în ziare, la rubricile de Mică publicitate, o locuinţă pentru anul universitar care începe peste două zile.
Tocmai de aceea, anumite categorii de studenţi din învăţământul universitar de stat, în special cei care provin din familii cu venituri reduse, care urmează cursuri de zi, pe locuri finanţate de la bugetul de stat şi care locuiesc în alte spaţii decât căminele studenţeşti aparţinând universităţii, pot primi lunar o subvenţie individuală de sprijin pentru cazare în vederea acoperirii parţiale a cheltuielilor de cazare.
Termenul limită de depunere a dosarelor pentru subvenţia individuală la cazare, la secretariatele facultăţilor de care aparţin, este mâine, 30 septembrie 2009.