Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 sep 2009 - Anul XIV, nr. 227 (4213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spectacol

Festivalul calului Shagya arab, o premieră în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Iute ca gândul şi frumos ca născut din spuma mării. Aşa ar putea fi caracterizat pe scurt calul arab, apărut printre nisipurile fierbinţi parcurse de paşii beduinilor, dar răspândit în lumea întreagă, datorită calităţilor sale extraordinare, regăsite cu prisosinţă în numeroasele exemplare de colecţie de la Herghelia Rădăuţi, care a împlinit anul acesta 90 de ani de tradiţie în creşterea acestui animal nobil.
Evenimentul a fost marcat de un concurs – spectacol, Festivalul calului Shagya arab, organizat în premieră în România şi arbitrat de prestigioşi arbitri internaţionali din Germania, Austria, Slovacia şi SUA.
Timp de trei zile, în perioada 25-27 septembrie 2009, calităţile rasei Shagya arab au fost demonstrate prin probe de concurs, organizate pe categorii distincte de vârstă şi sex, menite să demonstreze care este cel mai bun exemplar la galop, la curse cu obstacole şi care este cel mai frumos, adică „Best in show”.
Altfel spus, au fost trei zile de spectacol total, care de multe ori i-a ţinut cu sufletul la gură pe spectatori, le-a trezit entuziasmul şi a făcut sângele strămoşilor să le tresară în vine, ca pe vremuri, când aceste animale nobile le asigurau traiul, dar şi libertatea în faţa invadatorilor.
Dacă în primele două zile de concurs au fost selectate exemplarele care s-au descurcat cel mai bine la probele parcurse, pe categorii – iepe şi armăsari, precum şi caii care au dat cele mai bune rezultate la probele de obstacole, cea de-a treia zi, duminică, a reprezentat apogeul concursului, în care au fost aleşi cei mai buni dintre cei mai buni.

 

Leonte, Quite şi Prometeo, campionii probelor de obstacole

Câţiva paşi la trap, un îndemn să prindă viteză şi apoi o săritură prelungă peste coloratele bare de lemn ale obstacolelor. Este poate cea mai spectaculoasă probă dintr-un concurs hipic, dar o probă foarte dificilă, care cere mult talent şi îndemânare nu doar din partea cailor, ci şi a celor care se află în spinarea lor, care trebuie să îi strunească exemplar, pentru a parcurge dificilele trasee cu obstacole.
Strigătele de uimire şi de admiraţie ale spectatorilor răsună din tribune la salturile cele mai reuşite, favoriţii din cursă se schimbă de la moment la moment, performanţele unora fiind curând întrecute de ale altora, iar fiorii care te încearcă când cal şi călăreţ, arcuiţi şi uniţi ca un întreg, zboară peste obstacole, sunt egalaţi în intensitate doar de dezamăgirea şi teama care o simţi când copita calului atinge vreo bară şi riscă să piardă punctele pentru care a muncit atât de mult.
Campionul absolut al probelor de obstacole s-a dovedit a fi armăsarul Leonte, crescut la Târgu Neamţ, pe care s-a aflat Bogdan Leonte, în vreme ce tatăl acestuia, Grădinaru Leonte, a ocupat locul II, cu calul Quite.
O performanţă apreciabilă, locul III, a obţinut-o şi armăsarul Hergheliei Rădăuţi Prometeo, un talentat Shagya arab, recent descoperit de antrenorul Ionel Moroşan.

 

Lacrimi în galopul calului

Duduitul copitelor cailor care parcă au mâncat jăratec şi pletele care flutură în vânt este un alt spectacol unic oferit de frumoasele exemplare de Shagya arab, care sunt făcuţi parcă pentru fugă. Proba de galop de duminică a stârnit o mulţime de sentimente contradictorii, atât în sufletul spectatorilor cât şi al călăreţilor, care s-au văzut nevoiţi să repete proba, din cauza unei greşeli la start.
Anularea rezultatului primei curse a adus lacrimi amare în ochii unei tinere amazoane, Eniko Fülöp, singura reprezentantă a sexului frumos din acest concurs, care, călare pe Sheila, reuşise să ajungă prima la linia de final.
Reluarea probei, după o oră de repaus, nu i-a mai adus decât premiul II, pe care l-a primit cu faţa inundată de lacrimi.
În schimb, premiul I a revenit lui Ştefănuţ Hâj, călare pe Kohelian XL-8, armăsar din Herghelia Rădăuţi.

 

Campionul rasei Shagya arab

Concursul de frumuseţe a adus noi surprize în faţa spectatorilor, care au putut admira cei mai frumoşi reprezentanţi ai rasei Shagya arab din România.
Cea mai frumoasă iapă a fost desemnată de arbitrii internaţionali Shaganah, care aparţine unui crescător sirian, Maaz Mohamed Moukhles, în vreme ce titlul de cel mai frumos armăsar a fost câştigat de Shagya LXII, de la Herghelia Rădăuţi, următorul clasat fiind veteranul Dahoman XXXIX, în vârstă de 21 de ani, dar care în continuare este unul dintre cele mai apreciate exemplare de Shagya.
Lupta pentru titlul de Campionul rasei a fost câştigată tot de Shagya LXII, în competiţie cu iapa sirianului
Premiile la acest concurs jubiliar de la Herghelia Rădăuţi au fost înmânate atât de arbitrii internaţionali, cât şi de organizatorii din cadrul Romsilva - Gheorghe Mohanu, director Romsilva, Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice Suceava, Gheorghe Nichiforel – director general adjunct al RNP, Adrian Totoescu, şeful Hergheliei Rădăuţi, Cristian Tomniuc, directorul concursului, precum şi de primarul Rădăuţiului, Aurel Olărean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul calului Shagya arab, o premieră în România.
 Vizualizări articol: 5604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Festivalul calului Shagya arab, o premieră în România5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei