Evreii suceveni, la fel ca fraţii lor din întreaga lume, încearcă, de cea mai sfântă sărbătoare a lor, Iom Kipur, să obţină iertarea păcatelor şi să fie înscrişi în Cartea Vieţii. De aseară, evreii îl roagă pe Dumnezeu să-i elibereze de jurămintele făcute către El, apoi pentru păcatele pe care le-au comis, îşi mărturisesc prin rugăciune păcatele din timpul anului, majoritatea dintre ele morale, cum ar fi bârfitul, folosirea unor cuvinte urâte, furtul, minciuna etc.
Prim Rabinul Sorin Rosen le aminteşte evreilor, în Dvar Tora, că în cele zece zile de pocăinţă care au trecut de la Rosh Hashana - Anul Nou Iudaic până la Iom Kipur - Ziua Iertării Păcatelor au avut timp să ceară iertare unul altuia pentru greşelile pe care le-au făcut, precum şi să îşi refacă relaţia cu Dumnezeu.
Faptele bune şi cele rele sunt puse în balanţă în faţa lui Dumnezeu, şi de aseară, de la apusul soarelui, până astă seară Atotputernicul scrie şi sigilează în Cartea Vieţii sau a Morţii persoana respectivă, pentru încă un an iudaic.
De Iom Kipur, evreii postesc, se roagă şi se căiesc toată ziua, iar seara, după ce au traversat procesul ispăşirii, au senzaţia că au obţinut iertarea divină. Atunci, în sinagogi sună şofarul (corn de berbec) pentru a vesti că Domnul a iertat şi de a doua zi viaţa îşi reia cursul normal.
25 de ore de post negru
Conform tradiţiei iudaice, două categorii de oameni au destinul scris şi pecetluit încă din ziua de Anul Nou Iudaic, Rosh Hashana: oamenii drepţi, înscrişi în Cartea Vieţii, şi oamenii răi, al căror destin este scris şi pecetluit în Cartea Morţii. Marea majoritate sunt oameni "mijlocii", normali, care trebuie să aştepte un verdict până astă seară, la Iom Kipur, când Dumnezeu face un efort deosebit să asculte rugăciunile evreilor şi să facă un pas mai aproape de poporul Lui.
Ziua se petrece în abstinenţă de la tot ce este material şi este devotată spiritului, iar evreii, chiar şi cei care în timpul anului sunt mai puţin religioşi, o respectă. Este singura zi de post la care obligă Torah, o zi în care evreilor le este interzis să bea lichide, să facă baie, să întreţină relaţii sexuale sau să poarte pantofi de piele. Scopul acestor restricţii nu este întristarea, ci înălţarea spirituală. Mulţi oameni obişnuiesc să poarte alb sau o pelerină albă peste haine pentru a apărea cât mai puri.
Seara se încheie cu o hotărâre în faţa lui Dumnezeu de căinţă şi cu o cerere de ajutor pentru a ţine promisiunea făcută. Rugăciunile de Iom Kipur sunt foarte intense, pentru că se fac înainte ca Dumnezeu să închidă porţile rugăciunii în faţa anului trecut şi să ia deciziile finale în legătură cu soarta fiecărui individ şi reprezintă o ultimă încercare de a intra în graţiile lui Dumnezeu.