A treia ediţie a Simpozionului internaţional de inginerie electrică şi convertoare de energie – ELS 2009, organizat de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, prin Catedra de Electrotehnică a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, în parteneriat cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi, a debutat, joi, cu prima sesiune de comunicări.
Prodecanul facultăţii, prof. Leon Mandici, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul simpozionului vor fi prezentate 57 de lucrări ştiinţifice, organizate pe cinci secţiuni - Transformatoare şi maşini electrice, Roboţi şi actuatoare, Acţionări electrice şi automatizări, Vehicule electrice şi hibride, Instrumentaţie şi achiziţii de date.
La manifestările ştiinţifice de la Suceava au participat cu lucrări 117 autori, dintre care 15 din străinătate, din şase ţări.
Costurile totale de organizare sunt de circa 12 mii de lei, din care jumătate, 6.000 de lei, au fost alocate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, iar restul provin din sponsorizări şi taxele de participare ale autorilor.
„Doresc să evidenţiez în mod deosebit contribuţia centrelor de cercetare de la Suceava şi de la Iaşi în reuşita acestor manifestări ştiinţifice şi a şcolilor doctorale de la cele două facultăţi, coordonate de profesorii universitari Dorel Cernomazu şi Alexandru Simion. În cadrul manifestărilor, este importantă expoziţia de inventică, unde sunt prezentate invenţii şi cereri de brevet de invenţii, medalii şi diplome obţinute la saloane internaţionale de invenţii de prestigiu, de la Bruxelles, Geneva, Zagreb, Iaşi şi Bucureşti”, a afirmat profesorul Mandici.
Cercetătorii universităţii sucevene, medaliaţi la saloane de inventică de prestigiu
Conducerea facultăţii, reprezentată de profesorii universitari Ştefan Gheorghe Pentiuc, Leon Mandici şi Radu Pentiuc, a evidenţiat rezultatele deosebite ale colectivului de cercetători din cadrul universităţii sucevene, cu menţiuni deosebite pentru prof. Dorel Cernomazu, care deţine circa 200 de brevete de invenţii.
Deşi munca de cercetare nu este printre cele mai apreciate în România, cei trei universitari consideră că investiţia în cercetare este cea mai bună soluţie la care poate apela un stat pentru a ieşi din criza economică şi financiară şi au dat ca exemplu Franţa, Germania, Norvegia şi SUA, care au depăşit recesiunea şi se preocupă de recrutarea specialiştilor în domeniile inginereşti, inclusiv din ţările est-europene.
Facultatea de Inginerie Electrică din Suceava pregăteşte anual circa 200 de ingineri şi, conform statisticilor universităţii, peste 80 la sută dintre ei îşi găsesc de lucru în domeniul în care s-au pregătit. Pe lângă aceasta, mai are programe de masterat şi trei conduceri de doctorat acreditate, trei centre de cercetare şi un laborator de încercări în compatibilitate electromagnetică certificat naţional şi internaţional, la care aşteaptă comenzi din ţările din Sud-Estul Europei privind compatibilitatea aparatelor electrice.
În curând facultatea va avea şi un supercalculator, cu cea mai mare putere instalată din ţară.
„Aveam şanse de a intra în primele 500 supercalculatoare din lume, dar pentru că finanţarea a fost în lei, din diferenţa de curs valutar nu mai este aceeaşi sumă ca în 2007, astfel că am redus capacitatea”, a spus prof. Radu Pentiuc. Supercalculatorul costă două milioane de lei.
(26 sep 2009, 21:31:00
:)) Auzi la astia!? Blasfemie! poate 8% nu 80% dom`le.