Timp de trei zile, cel mai mare centru comercial din municipiul Suceava, Iulius Mall, a devenit capitala produselor din Bucovina, aduse aici de peste o sută de meşteşugari şi producători agro-alimentari.
Festivitatea de deschidere a Târgului de toamnă „Produs în Bucovina” a avut loc ieri, în jurul orei 13.00, în prezenţa a sute de vizitatori, dornici să vadă şi să testeze “ochioasele” produse, mai ales că o parte dintre acestea au fost pregătite chiar sub ochii lor.
Spectaculos şi paradoxal
Iniţiativa Asociaţiei „Produs în Bucovina” şi a Consiliul Judeţean Suceava s-a dovedit a fi una pe cât de spectaculoasă, pe atât de paradoxală.
Luxului şi modernismului clădirilor şi amenajărilor de la Iulius Mall Suceava i se opun simplitatea şi naturaleţea cu care producătorii agro-alimentari, îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular, îşi prezintă produsele „ca la mama lor”.
În vreme ce focul trosneşte vesel sub un ceaun ce răspândeşte miresme de balmoş, de jur împrejur îţi fac cu ochiul bucăţi mari de caş, farfurii de lemn încărcate cu brânză şi urdă, castroane cu brânză şi smântână, o adevărată desfătare pentru orice gurmand.
Doi paşi mai încolo, Ion Ţăran Baciu, bucovineanul care i-a încântat şi pe membrii Casei Regale a Angliei cu produsele sale tradiţionale din carne, toacă mărunt hălci de carne, care, combinate cu mirodenii, se transformă sub ochii curioşilor în cârnaţi proaspeţi, dar şi în mici care sfârâie ademenitor pe un grătar situat în apropiere.
O atmosferă câmpenească, în mijlocul unuia dintre cele mai moderne centre comerciale din ţară, un paradox întărit de grajdul improvizat în care trei tauri se uită neştiutori la agitaţia din jur, în vreme ce stăpânul lor se grăbeşte să cureţe în urma lor de fiecare dată când natura îşi urmează cursul firesc.
În acelaşi timp, găini moţate se agită zadarnic în cuşti, pe terasa unui restaurant, aşteptând să li se arunce un pumn de grăunţe, iar din parcare, un cal nechează nervos, simţind apropierea iepelor.
Intrare triumfală, cu surle şi trâmbiţe
Buciumaşii urcaţi pe clădirea mall-ului dau semnalul deschiderii târgului, iar dinspre strada principală se revarsă un convoi de căruţe încărcate cu produse agricole, care arată belşugul pământurilor Sucevei.
Alaiul vine însoţit de trupe de veseli gospodari, care, acompaniaţi de tobe şi trompete, cântă de răsună valea râului Suceava de “Puşca şi cureaua lată” ori “Cântă cucu-n Bucovina”.
Aşa a debutat Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”, prima piaţă de produse ţărăneşti organizată cu scopul promovării meşteşugurilor tradiţionale şi a produselor agro-alimentare realizate în această zonă a ţării.
Produsele din Bucovina, în marile oraşe ale ţării şi în capitalele Europei
Pe scena amenajată în curtea interioară a Iulius Mall au urcat atât organizatorii acestei manifestări, dar şi o parte din producătorii reuniţi în cadrul asociaţiei „Produs în Bucovina”, al cărei preşedinte este Alexandru Scheul.
Iniţiatorul acestui festival al produselor din Bucovina, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a povestit cum i-a venit ideea realizării acestui Târg al toamnei.
„Cu câteva luni în urmă am avut întâlniri cu producători şi procesatori din judeţ, care se plâng că nu se mai vând produsele, ori se vând foarte greu. I-am îndemnat şi îi îndemn în continuare – asociaţi-vă ca să puteţi rezista. Ideea cu Produs în Bucovina am avut-o mai demult, iar ca exemplu, îl aveţi aici pe Baciu, care vinde în Piaţa Amzei, în Bucureşti, şi este coadă la pastrama şi mezelurile de Bucovina, dovadă că oamenii au aflat că sunt cele mai gustoase. Nu putem interzice marilor magazine să aducă mere din Olanda şi din Polonia, dar dacă nu vor înţelege că trebuie să le vândă şi pe ale noastre, atunci chiar lângă ele sau în interiorul lor să facem magazine în care să vindem produsele de aici.
Dar pentru asta trebuie să avem un partener de dialog, o asociaţie.
Noi am vrut să dăm startul acestui târg de toamnă şi sper că la anul nu va trebui să aduceţi din nou tarabele, ci să le aveţi permanent aici”, a spus Flutur, care le-a transmis expozanţilor că dacă se vor organiza mai bine, spaţiul din laterala centrului comercial, unde a fost magazinul de mobilă El Lahun, le va fi încredinţat producătorilor şi procesatorilor din cadrul asociaţiei „Produs în Bucovina”.
“Suceava a devenit un puternic oraş comercial, iar atunci când omul vine aici să îşi cumpere o haină sau un produs de care are nevoie, poate pleca acasă cu sacoşele sau portbagajul plin cu produse agro-alimentare de aici, din judeţul nostru. Acesta a fost scopul înfiinţării acestei asociaţii. Dacă lucrurile vor merge bine, Iulius Mall ne-a promis că va deschide o piaţă de produse din Bucovina la Cluj, Timişoara şi Iaşi”, a mai spus Flutur, care nu s-a lăsat intimidat de ploaia care a început să cearnă pe când vorbea.
“Mă bucur că plouă, este un semn de belşug, sper să aveţi cât mai mulţi clienţi să vă vindeţi marfa. Anul viitor, în februarie, intenţionăm să ieşim cu piaţa de produse agro-alimentare din Bucovina în Parlamentul European, să facem o primă expoziţie la Bruxelles şi apoi în alte capitale din Europa”, a promis el celor prezenţi.
Imediat după discurs, preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava i-a fost înmânată legitimaţia cu numărul 1 a Asociaţiei Meşterilor Populari, de către un meşter îmbrăcat în port popular.
Bucate ispititoare şi surprize “cântătoare”
La parterul mall-ului, zeci de alţi producători te ispitesc cu înmiresmate produse de carne, falnice roţi de caşcaval şi şvaiţer, cu colaci împletiţi şi plăcinte pudrate cu zahăr vanilat, prăjituri şi torturi, produse apicole şi mâncăruri tradiţionale, precum fasole cu ciolan, adevărate minunăţii culinare, de-ţi lasă gura apă şi încântă simţurile.
Pe toată durata târgului, care mai are loc şi în zilele de sâmbătă şi duminică, de la 10.00 şi 22.00, sucevenilor li s-au pregătit numeroase surprize, de la concursuri cu premii, degustări, până la spectacole extraordinare, cu formaţii şi ansambluri folclorice din judeţul Suceava, dar şi cu interpreţi populari foarte îndrăgiţi, precum Sofia Vicoveanca, Laura Lavric şi Margareta Clipa.
(26 sep 2009, 16:46:14