Certurile au revenit în Consiliul Local Suceava, după o lungă perioadă de acalmie, în care partenerii de coaliţie, PD-L şi PSD, s-au abţinut de la a-şi arunca replici acide şi acuze reciproce, mulţumindu-se să se tachineze cu fraze cu subînţelesuri.
Subiectul care a “spart gheaţa” a fost tocmai cel legat de termoficarea Sucevei, mai exact de compensarea unor datorii ale primăriei prin vânzarea terenurilor către Termica, continuat apoi de discutarea unei noi strategii de privatizare.
“Vocea” principală a PSD-ului, care s-a opus celor două proiecte, a fost Ovidiu Donţu, care a reproşat conducerii municipalităţii faptul că a abordat greşit problema subvenţiilor la termoficare, încărcând bugetul local cu datorii de sute de miliarde lei vechi, în loc să procedeze ca în alte localităţi, unde datoriile, acumulate la bugetul de stat, au fost şterse printr-o decizie a Guvernului.
“Dacă nu adoptam această strategie, nu puteam da populaţiei apă caldă şi căldură. Alte societăţi din ţară sunt îngropate în datorii la bănci şi au fost chiar închise. Noi vrem să salvăm acest patrimoniu. Dacă nu facem compensarea de bani, nu vom mai putea înregistra subvenţii pentru căldura furnizată populaţiei în iarna care vine. Nu este altă soluţie”, i-a răspuns primarul Sucevei, Ion Lungu.
Locurile de muncă de la Termica, între a fi reduse sau desfiinţate total
Soarta celor aproape 800 de oameni care lucrează la Termica a fost o altă “săgeată” aruncată de PSD, care le-au reproşat celor din PD-L că prin construirea unei noi centrale vor lăsa fără un loc de muncă sute de persoane.
“Noua centrală ar putea funcţiona cu 250 de oameni, iar alţii 200 ar fi în structurile de administrare şi distribuţie. Funcţionarea ei pe biomasă ar crea noi locuri de muncă în domeniile conexe, încât lovitura nu ar fi atât de grea precum cea care ar urma dacă am închide cu totul Termica. Dacă lăsăm situaţia cum e acum, o mai ducem câţiva ani, cel mult, după care şi Termica se închide şi oraşul rămâne fără încălzire, dar şi falimentat de subvenţii. Depinde ce alegem”, i-a răspuns Lungu, care nu s-a abţinut să nu îl „atingă” pe Donţu cu o săgeată proprie.
“Când am votat strategia de privatizare aţi susţinut sus şi tare că am face nu ştiu ce învârteli la licitaţie. Uite că nu s-a prezentat nimeni, deşi am scos-o la vânzare de mai multe ori. Apoi aţi spus că vrem să folosim în alte scopuri terenurile şi aţi insistat să le dăm destinaţie de parc industrial. Am votat cu toţii asta. Unde e parcul industrial? Nu am văzut pe nimeni să facă aşa ceva. Veniţi cu un proiect măcar, să atragem investitori”, i-a spus Lungu lui Donţu.
Certurile pe tema realizării unei noi centrale, de un investitor care ar prelua doar ce e bun de la Termica, lăsând restul în paragină, nu au dus în cele din urmă nicăieri, proiectul fiind supus la vot şi fiind aprobat, în ciuda voturilor negative date de PSD.