Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, refuză să accepte dezincriminarea consumului de droguri uşoare şi apreciază că o astfel de măsură legislativă nu numai că va încuraja consumul de stupefiante în rândul tinerilor, dar va împovăra şi bugetul sistemului sanitar prin cheltuielile legate de tratarea problemelor de sănătate consecutive.
Dr. Lăzăreanu a arătat că România nu este capabilă să-şi rezolve nici măcar problemele legate de consumul exagerat de alcool, deci cu atât mai puţin este pregătită să facă faţă unei noi provocări.
„Să nu ne amăgim, în ţara noastră alcoolul face ravagii, este o problemă foarte gravă pentru societate şi nu se ia nici o măsură. O să ajungem şi cu drogurile în aceeaşi situaţie în care suntem cu alcoolul, în prezent. Alcoolul este la liber, poate fi consumat de oricine şi a devenit o problemă. Fumatul s-a interzis în locurile publice şi cred că ar trebui interzis şi alcoolul şi consumul de droguri. Să se consume alcool şi tutun la petreceri, în cantităţi rezonabile, nu să-i aducă ambulanţa la spital, că mor pe stradă. Societatea consumă bani pentru viciile unora, când ar trebui să consume bani pentru tratarea bolilor care apar independent de voinţa noastră”, a declarat şeful DSP Suceava.
Şeful DSP propune ca bolile provocate de droguri şi de fumat să nu mai fie tratate gratuit
Acesta crede chiar că tratamentul bolilor „pe care ni le facem cu mâna noastră”, ca de exemplu cancerul pulmonar consecutiv fumatului sau cele determinate de consumul de alcool ar trebui să nu mai fie suportat de buget, ci plătit de pacient.
„Nu cred că este normal ca societatea să suporte tratamentul pentru cancerul pulmonar pe care mi l-am provocat pentru că am vrut să fumez sau dezintoxicarea pentru că am vrut să iau droguri. Sunt bătrâni şi bolnavi pe care nu putem să-i îngrijim şi nu le putem acorda medicamente în cantităţi suficiente şi de ultimă oră pentru că nu sunt fonduri, în schimb legalizăm drogurile uşoare ca să avem o altă problemă consumatoare de bani, care şi aşa sunt puţini. În România plătesc doar salariaţii şi o parte din pensionari pentru cei care nu achită nimic la Fondul de Sănătate. Cred că statul ar trebui să decidă ca toată lumea să plătească asigurări de sănătate. În condiţiile în care suntem acum, lucrurile nu stau pe roze şi mai aducem un viciu care trebuie tratat destul de costisitor”, a mai spus medicul sucevean.
(25 sep 2009, 17:55:33