O situaţie dramatică se prefigurează la acest sfârşit de an pentru pensionarii suceveni. Mulţi dintre beneficiarii Casei Judeţene de Pensii Suceava se află în imposibilitatea de a-şi achita împrumuturile, iar instituţia este obligată, la cererea creditorilor, să pună poprire pe drepturile de pensii.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că tot mai mulţi creditori apelează la Casa de Pensii Suceava, pentru a-şi recupera banii împrumutaţi pensionarilor.
A crescut numărul pensionarilor debitori
„Creditorii au depus cereri la noi pentru a putea să-şi recupereze debitele, iar noi suntem obligaţi să luăm în considerare cererile de executare silită, care sunt însoţite şi de titlu executoriu. Conform procedurii, noi trebuie să punem poprire pe drepturile băneşti, până la 30% din cuantumul pensiei fiecărui debitor”, a spus Adomnicăi. Poprirea este procedura prin care un creditor urmăreşte, pe bază de hotărâre judecătorească, sumele datorate datornicului său de către o a treia persoană.
Din cei peste 200.000 de beneficiari ai Casei Judeţene de Pensii Suceava, 2.221 de pensionari nu pot să-şi plătească creditele şi sunt somaţi de creditori cu reţinerea din pensie.
Numărul sucevenilor care trăiesc din pensie şi care s-au împrumutat de la bănci sau de la Casele de Ajutor Reciproc pentru a-şi cumpăra medicamente şi pentru a-şi achita facturile este cu 700 mai mare în luna septembrie, faţă de luna ianuarie a acestui an.
Cele mai păgubite, Casele de Ajutor Reciproc
În topul creditorilor care încearcă să-şi recupereze banii împrumutaţi pensionarilor se numără Casele de Ajutor Reciproc pentru pensionari, care, doar în luna septembrie, au înaintat către Casa de Pensii 335 de cereri de poprire, pentru suma de 42.023 lei.
Tot în luna septembrie, băncile din judeţ au depus 120 de cereri la Casa de Pensii, iar executorii judecătoreşti 225 de cereri, prin care solicită poprire pe „veniturile” pensionarilor rău-platnici.
„Am primit cereri şi de la administraţiile financiare, semn că sunt mulţi pensionari care nu şi-au plătit taxele şi impozitele către stat. Numărul cererilor care au venit de la această instituţie s-a dublat în ultima perioadă. Avem înregistrate şi 50 de cereri de la Casa de Asigurări de Sănătate, care, la fel, încearcă să-şi recupereze sumele restante, înfiinţând în acest sens un compartiment de executări silite”, a mai completat directorul Casei de Pensii.
Peste 250 de mii lei, opriţi din pensiile sucevenilor, în septembrie
Doar în luna septembrie, Casa de Pensii Suceava a reţinut din pensiile sucevenilor 257.068 de lei, bani care constituie o parte din restanţele acestora către creditori.
Directorul Casei de Pensii Suceava a mai spus că Banca Transilvania are de recuperat de la unul dintre debitorii pensionari 254.000 de lei, în condiţiile în care persoana respectivă are o pensie în valoare de 600 de lei. Casa de Pensii poate să reţină doar 30% din pensie, adică 200 de lei, lunar. O sumă importantă are de primit şi Administraţia Financiară Câmpulung Moldovenesc, care a apelat la Casa de Pensii pentru a-şi recupera suma de 115.625 lei, doar de la un singur pensionar. În aceeaşi situaţie se află şi o societate comercială suceveană, care speră să recupereze de la un beneficiar al Casei de Pensii Suceava suma de 86.414 lei.
„Media de creştere a cererilor de poprire de la începutul acestui an este de 70 de pensionari pe lună. Urmează, însă, lunile de iarnă, în care se aşteaptă o creştere mai mare. Pensionarii, de obicei, fac împrumuturi pentru a-şi achita cheltuielile cu întreţinerea şi pentru a-şi cumpăra medicamente”, a mai completat Mirela Adomnicăi.