Cazul profesorului de înot de la Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava, cercetat într-un dosar de luare de mită în urma actelor premergătoare efectuate de poliţişti şi scos ulterior de sub urmărire penală de procuror, pentru că fapta nu exista, nu este singular, foarte multe dosare de acest gen, instrumentate în primă fază de poliţie, fiind lipsite de finalitate, deoarece nu sunt elemente care să probeze infracţiunea.
Situaţia este semnalată de Dumitru Dîmbu, procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care i-a avertizat pe poliţişti cu privire la modul de abordare a problemelor ce ţin de mica corupţie.
Procurorul şef a arătat că practica fişării de către poliţişti a zeci şi zeci de dosare, evidenţiate statistic ca infracţiuni de corupţie, şi apoi declinării acestora la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, competent să efectueze urmărirea penală cu privire la astfel de fapte, deşi nu există elemente suficiente care să probeze fapta, reprezintă o abordare cu totul greşită. În acest fel se ajunge la situaţia în care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava adună o sumedenie de dosare privind fapte de corupţie, care însă, în majoritate, nu ajung niciodată în instanţă.
„Am trimis şi adresă scrisă poliţiei în acest sens, cerând o mai mare atenţie cu privire la cum sunt abordate problemele ce ţin de mica corupţie”, a precizat Dumitru Dîmbu.
În opinia acestuia, în general, plângerile de acest gen nu pleacă de la reaua intenţie sau atitudinea părtinitoare a poliţiştilor, ci doar de la obişnuinţa acestora de a aduna şi raporta multe dosare privind fapte de corupţie, chiar dacă rar sunt şi suficiente probe pe baza cărora persoana cercetată să poată fi trimisă în boxa acuzaţilor şi apoi condamnată.