Conducerea Şcolii Generale Nr. 3 din municipiul Suceava a convocat, ieri seară, un Consiliu profesoral fulger, în care s-a pus în discuţie cazul profesorului de înot Cătălin Rădăşan. După cum a precizat încă de la început directoarea unităţii de învăţământ, Venera Mariana Rusu, s-a considerat necesară întrunirea Consiliului după ce ziarul nostru a publicat un articol referitor la faptul că Rădăşan, cercetat pentru luare de mită de la părinţii unor elevi într-un dosar penal, a fost găsit nevinovat, iar conducerea şcolii a fost acuzată de abuzuri, dar şi pentru stabilirea unei comisii de cercetare în cazul unor presupuse abateri recente ale cadrului didactic.
Rădăşan, cercetat pentru un număr record de abateri disciplinare
Directoarea, susţinută pe parcursul Consiliului de ceilalţi profesori ai şcolii, a încercat să demonstreze că profesorul de înot Rădăşan are o activitate didactică dezastruoasă, că a cerut şi primit în repetate rânduri sume de la părinţii unor copii, iar faptul că acesta nu a fost condamnat s-a produs doar din cauză că părinţii nu au avut curajul să-şi susţină până la capăt reclamaţiile.
Şedinţa profesorilor de la Şcoala Generală Nr. 3 a avut două puncte pe ordinea de zi: primul a vizat două presupuse abateri ale cadrului didactic, iar al doilea a constat în prezentarea unui scurt istoric al „cazului Rădăşanu”, mai exact cele 34 de abateri disciplinare puse în discuţie, din 1995 şi până astăzi, în ceea ce-l priveşte.
Reclamaţii de la părinţi care i-ar fi dat bani, deşi orele, inclusiv echipamentul pentru înot, sunt gratuite, crearea de conflicte de muncă între colegi, introducerea unor copii din afara şcolii în bazin, nenumărate absenţe, nerespectarea parametrilor de selecţie în ceea ce-i priveşte pe elevii aleşi pentru sportul de performanţă sunt doar câteva din abaterile prezentate de Venera Mariana Rusu.
„Executat” în faţa tuturor colegilor
„De fiecare dată a promis peste tot, cu ochii smeriţi, că îşi va revizui comportamentul şi se va comporta ca un cadru didactic normal, a fost tratat cu milă, însă tot de fiecare dată a revenit la atitudinea sa”, a mai spus directoarea unităţii de învăţământ, care a cerut pentru ultimele două abateri disciplinare (absenţe şi nepredarea cataloagelor cu situaţiile elevilor la timp), întrunirea unei comisii de cercetare, din care să facă parte şi un inspector IŞJ, plus un lider de sindicat, solicitare aprobată de Consiliul profesoral.
Totodată, Venera Mariana Rusu a prezentat, în cadrul Consiliului, şi reclamaţiile recente a doi părinţi, care, într-o sesizare ajunsă şi la poliţie, îl acuză pe Rădăşan de faptul că a organizat o excursie în cadrul căreia nu s-a preocupat de asigurarea unor minime condiţii copiilor, fapt aflat în cercetarea oamenilor legii.
Trebuie precizat că în cea mai mare parte, discuţiile din cadrul Consiliului profesoral nu au avut legătură cu aspectele prezentate în materialul publicat în paginile ziarului nostru, Consiliul părând a fi organizat doar pentru „executarea” profesorului Rădăşan.
Profesorul se plânge că este vânat
În ceea ce-l priveşte pe profesorul Rădăşan, acesta s-a apărat cu greutate printre vociferările vehemente ale câtorva profesori. Din punctul său de vedere, conducerea şcolii acţionează frecvent cu premeditare împotriva sa, profesorul acuzând faptul că nu este lăsat să lucreze.
„Tot timpul aţi încercat să mă ponegriţi, mi-aţi dat de două ori la rând calificativul <nesatisfăcător>, doriţi să scăpaţi de mine cu orice preţ şi nu am cum să lucrez şi să obţin performanţe dacă sunt tot timpul şicanat şi vânat”, s-a plâns Cătălin Rădăşan.
Reamintim că profesorul a fost urmărit penal într-un dosar penal de luare de mită, încheiat cu soluţie de neîncepere a urmării penale, deoarece fapta nu există. Din rechizitoriul întocmit de procurori reies aspecte care pun serioase semne de întrebare referitoare la cum a făcut ancheta poliţia, dar şi la cum a acţionat directoarea şcolii.
(24 sep 2009, 08:19:42