Carnea de cal începe să fie tot mai des vândută pe piaţa suceveană, inclusiv prin magazine specializate. Acţiunile organizate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava au scos la iveală nereguli la trei societăţi, ceea ce constituie o premieră pentru judeţ.
Atraşi de preţurile mici cu care se vinde carnea de cal, comparativ cu carnea de bovină, tot mai mulţi producători sau comercianţi preferă să-şi păcălească clienţii. Aşa s-a întâmplat şi la PF Malus Romică, din Botoşani, care a fost prins în timp ce vindea în oborul de la Vereşti mici în care se găsea carne de cal. Agentul economic a fost amendat cu 1.000 de lei, aceeaşi sancţiune fiind aplicată şi administratorului SC Mavili Com SRL Liteni, unde inspectorii sanitar-veterinari au găsit carne de cal în carnea tocată.
Ultimul caz s-a înregistrat acum câteva zile, când a fost identificată carne de cal în produsul carne tocată care se vindea într-un magazin al SC Fadim Com SRL, din oraşul Siret. Deşi carnea era produsă de SC Agrocarm Company SRL Botoşani, sancţiunea de 1.200 de lei a fost aplicată tot firmei din Siret.
În ultimele luni, inspectorii DSV Suceava au efectuat 63 de analize, dintre care 61 la unităţi autorizate şi două la persoane fizice, iar acţiunile de acest gen vor continua.
„Prioritatea în activitatea DSVSA Suceava este controlul privind respectarea normelor sanitare veterinare în ce priveşte calitatea, salubritatea, precum şi respectarea reţetelor de fabricare privind compoziţia produselor de origine animală şi non-animală în scopul garantării siguranţei alimentare şi sănătăţii publice. Acţiunile vor continua, iar măsurile vor fi drastice, mergând până la încetarea activităţii”, a declarat directorul coordonator al DSV Suceava, doctorul Petrea Dulgheru.