Cerere şoc din partea judecătorilor de la Tribunalul Suceava. Întruniţi pentru a decide dacă suspendă protestele, magistraţii acestei instanţe au finalizat şedinţa prin adoptarea mai multor solicitări. Cea mai importantă îi este adresată premierului României, căruia judecătorii suceveni îi cer să-l demită pe ministrul Justiţiei.
Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Suceava a hotărât să continue protestele începute acum mai bine de două săptămâni. Pe lângă această decizie, magistraţii au adoptat şi un set de solicitări, parte către primul-ministru al României, celelalte adresate Consiliului Superior al Magistraturii.
„Solicităm premierului Emil Boc să-l demită pe ministrul Justiţiei pentru modul defectuos în care a gestionat conflictul cu puterea executivă. Nu a sprijinit o serie de amendamente la legea salarizării, cât şi celelalte solicitări ale puterii judecătoreşti”, se arată în hotărârea adoptată de Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Suceava.
Magistraţii suceveni au mai cerut ca desemnarea viitorului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să aibă loc într-o procedură publică transparentă. O altă solicitare adresată Consiliului Superior al Magistraturii priveşte definitivarea studiului pentru normarea muncii, stabilirea formării profesionale continue a judecătorilor drept o prioritate absolută şi alocarea de fonduri în acest sens.
În fine, ultima măsură adoptată la Tribunalul Suceava a fost aceea de a transmite parlamentarilor locali un text-petiţie intitulat „Apel la solidarizarea puterii legislative”.
Instanţele care continuă protestul şi cele care au renunţat
Dacă judecătorii de la Tribunalul Suceava au fost cei mai acizi şi tranşanţi, alţi colegi au pus deja capăt protestelor. La Judecătoria Rădăuţi, de exemplu, procesele au fost reluate încă de miercuri, iar la Câmpulung Moldovenesc, teoretic, s-au derulat mereu fără incidente. Şi asta pentru că din lipsă de cvorum, Adunarea Generală a Judecătorilor nu s-a putut întruni pentru a decide dacă demarează vreo acţiune de protest. Următoarea instanţă unde activitatea revine la normal este Judecătoria Vatra Dornei, începând de luni, 21 septembrie.
În schimb, celelalte instanţe vor continua protestul. Este vorba de Judecătoriile Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni, dar şi Curtea de Apel Suceava.
„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Suceava a hotărât continuarea protestului şi a stabilit o nouă întrunire pentru data de 23 septembrie 2009, ora 13.00, când va avea loc reevaluarea situaţiei privind revendicările judecătorilor”, se arată într-un comunicat de presă al acestei instanţe.
(19 sep 2009, 19:50:22