Turiştii riscă să se rătăcească în masivele Rarău şi Giumalău, în pofida eforturilor depuse de salvamontişti, pentru că stâlpii metalici ce susţineau marcaje importante au fost furaţi, ca şi anul trecut.
În masivul Giumalău acest fenomen este larg răspândit, iar pe vreme nefavorabilă turiştii pot fi în pericol real. În masivul Rarău a fost furat tocmai stâlpul care susţinea un indicator important, prin care se anunţa interdicţia de acces pe ruta Izvorul Alb-Rarău, din cauza drumului accidentat şi a obstacolelor. Plăcuţele de marcaj au rămas abandonate pe jos, iar turiştii care le văd intră în panică de teamă că deja s-au rătăcit şi nu ştiu unde se află. Fenomenul nu este nou şi a fost semnalat repetat în anii trecuţi, dar hoţii nu au păţit nimic.
Salvamontiştii au amplasat stâlpi de susţinere a marcajelor acolo unde acestea nu pot fi plasate direct pe stânci sau pe arbori ori unde marcajele riscă să nu poată fi observate altfel pe vreme nefavorabilă. Lipsa lor poate deruta turiştii, care se pot rătăci cu uşurinţă şi se pot accidenta. Totuşi, prin munţi circulă persoane care se arată mai interesate de stâlpii metalici buni pentru garduri private decât de viaţa semenilor lor şi chiar fac eforturi serioase pentru a extrage, tăia şi transporta bucăţile de metal.
Conform spuselor şefului salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia, „fenomenul acesta se întâmplă în mod deosebit atunci când urcă sau coboară turmele la stânele din zonă. De altfel, anul trecut chiar salvamontiştii au găsit şapte dintre stâlpii furaţi la o stână”.
Anterior pericolul a fost eliminat prin simpla înlocuire a stâlpilor de către salvamontişti, pe cheltuială publică. Sustragerea stâlpilor reprezintă însă o infracţiune de furt, iar periclitarea siguranţei sau vieţii turiştilor devine o abatere în plus şi îi face pe hoţii de stâlpi, dacă se va strădui totuşi cineva să îi prindă, clienţi siguri pentru puşcării.
(18 sep 2009, 21:38:38