Zi de zi, străzile Sucevei sunt străbătute de microbuze de maxi-taxi pirat, care fură clienţii firmelor de transport public autorizate, folosindu-se de nişte trasee fantomă, afişate pe bucăţi de hârtie lipite de bordul maşinii.
Ciudat este că autorităţile de control nu s-au sesizat deloc, în ciuda faptului că maşinile respective sunt extrem de vizibile prin oraş, circulând în plină zi pe principala arteră de circulaţie a Sucevei.
Maxi-taxi pirat, pe trasee fantomă
În primul rând, acestea se remarcă prin lipsa acelor însemne specifice microbuzelor TPL, inscripţionate cu Primăria Municipiului Suceava, ori cu cea a ATPL (Asociaţia Transportatorilor Publici Locali), singurele care sunt autorizate să oprească în toate staţiile din municipiul Suceava şi să transporte călători de la o staţie la alta.
Microbuzele pirat nu doar că nu au nici unul din aceste însemne sau numere de identificare a traseului pe care sunt autorizate, dar nu au nici un însemn al firmei pentru care efectuează curse, fie ele şi intrajudeţene, aşa cum pretind după afişul de hârtie, lipit în geam şi la fel de simplu de dezlipit oricând.
Mai mult, maxi-taximetriştii piraţi readuc moda „şoarecilor” care strigă în staţii, pentru a ademeni călători. Aceştia coboară în staţii precum Policlinică, Bancă, Centru, Bazar, chemând pe cei care aşteaptă un mijloc de transport în comun şi indicându-le staţii în care opresc, pentru a-i determina să meargă cu ei.
Numai în cursul zilei de ieri, în jurul orei 14.00, două astfel de microbuze de maxi-taxi, marca Volswagen Crafter, înmatriculate SV 08 MFT şi SV 08 MFW, au trecut la interval de cinci minute prin staţia de aşteptare de la Bazar, preluând clienţii autobuzelor TPL şi microbuzelor legale de maxi-taxi.
Hârtia din geam, care indică traseul, pomeneşte doar staţiile Centru – Bancă – Policlinică – Mărăşeşti – Curcubeu – Obcini, staţia de plecare, probabil un sat din apropierea Sucevei, care nu stârnea interesul nimănui, fiind abil acoperit cu o altă bucată de hârtie.
Evaziune fiscală cu acoperire legală
În cazul altor asemenea microbuze, pretextul sub care este mascată pirateria de pe străzile Sucevei sunt nişte trasee fantomă, pentru care unii transportatori chiar sunt autorizaţi: Sf. Ilie – toate staţiile din Suceava, Mereni (un cătun din Plopeni) – toate staţiile din Suceava, Moara - toate staţiile din Suceava. Teoretic, asemenea transporturi intrajudeţene ar trebui să preia doar călători din satele şi comunele pe care le au la bază şi să-i aducă la Suceava, oprind în cel mult trei staţii comune cu cele ale TPL şi ATPL.
În practică, acestea opresc în toate staţiile de pe traseul pe care îl parcurg, prin trucuri precum traseul “mascat” şi îndemnurile “şoarecilor”, preluând călătorii dintr-o staţie din oraş, pentru a-i duce două-trei staţii mai încolo, unde aveau ei de ajuns.
În acest mod sunt păgubiţi nu doar transportatorii care plătesc redevenţă Primăriei Suceava, bugetul local, la care nu se încasează nici un ban din activitatea acestora, dar şi bugetul de stat, prin evaziunea fiscală rezultată din faptul că nu sunt eliberate bilete tuturor călătorilor.
(18 sep 2009, 11:13:46