Şedinţă de Consiliu Local cu scântei în comuna Moara. Aproximativ 30 de oameni s-au adunat ieri în faţa Primăriei pentru a protesta împotriva proiectului de realizare a unei gropi ecologice de gunoi pe teritoriul comunei.
Nemulţumiţii au venit la sediul Primăriei Moara după ce au aflat că ieri, pe ordinea de zi a Consiliului Local, se afla şi proiectul de aprobare a Planului de Urbanism Zonal pentru locul unde va funcţiona groapa ecologică de gunoi. Speriaţi de gândul că vor avea în vecinătate un posibil focar de infecţie, oamenii din zona Vornicenii Mici şi Vornicenii Mari, dar şi din Moara au venit să le ceară socoteală aleşilor locali.
„Şcheia de ce a refuzat acest proiect, iar noi trebuie să acceptăm pentru că om fi mai proşti?”, s-a întrebat Petru Apetrei, unul dintre sătenii din Moara. L-a completat imediat un alt bărbat, Viorel Blîndu: „Tot mirosul va veni de acolo şi nu vom mai scăpa de el. Va fi la fel cum era IFA (fosta Întreprindere de Fibre Artificiale din lunca râului Suceava)”.
Venit rapid la faţa locului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a încercat să le explice nemulţumiţilor că proiectul respectă toate standardele europene, iar riscul de poluare este nul.
Discuţia s-a finalizat după aproximativ o oră, în momentul în care gălăgia luase loc cadrului civilizat, iar toată lumea vorbea fără să mai asculte pe nimeni.
„Este un proiect mai vechi, în cadrul căruia s-au parcurs deja câteva etape, iar acum urmează să se organizeze licitaţie pentru desemnarea constructorului. Aici este vorba de o incitare a cetăţenilor de către doi-trei consilieri locali PSD şi un preot, oameni care doresc să pună beţe-n roate acestui proiect”, a opinat Flutur.
La dezbaterea publică pentru înfiinţarea gropii ecologice de gunoi nu au existat obiecţii
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava şi cei ai Primăriei Moara s-au arătat surprinşi de acţiunea de ieri, mai ales că proiectul gropii ecologice de gunoi a fost supus deja dezbaterii publice.
„Oamenilor le-au fost aduse la cunoştinţă toate aspectele legate de acest proiect, iar la vremea respectivă nimeni nu a avut de comentat nimic”, a declarat unul dintre consilierii locali din Moara.
Nemulţumiţii care s-au adunat ieri la sediul Primăriei Moara au venit şi cu o altă soluţie şi cer organizarea unui referendum pentru ca populaţia să se exprime vizavi de înfiinţarea gropii ecologice de gunoi pe teritoriul comunei.
Proiectul a fost gândit în urmă cu mai mulţi ani, iar în 2007, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost trecute 20 de hectare de teren de la Agenţia Domeniilor Statului la Primăria Suceava. Terenul este situat la limita dintre localităţile Vornicenii Mici şi Vornicenii Mari, iar groapa de gunoi care se va înfiinţa aici va deservi mai multe localităţi, printre care şi municipiul Suceava.
(17 sep 2009, 12:28:13
dati si voi niste amenzi la tzaranii care arunca in albiile raurilor sticle, gunoaie, sticle de ulei auto etc.....