Cei aproape 110.000 de locuitori ai municipiului Suceava se vor înfrăţi curând cu cei 7,5 milioane de locuitori ai unui oraş din China, ai căror reprezentanţi au fost ieri prezenţi la sediul primăriei municipiului reşedinţă de judeţ.
Delegaţia oraşului Zunyi, din provincia chineză Guizhou, formată din zece persoane, s-a prezentat la sediul Primăriei Suceava la amiază, fiind întâmpinată de viceprimarul Lucian Harşovschi, cu care au şi purtat discuţii pe tema înfrăţirii dintre cele două oraşe.
Curioşi să afle cât mai multe despre Suceava, chinezii s-au interesat şi de economia locală, cu atât mai mult cu cât şi-au propus să furnizeze aici diferite sortimente de ceaiuri, produse în regiunea în care locuiesc ei.
“I-am invitat să participe anul viitor la Târgul de turism şi au fost foarte încântaţi. Vor, de asemenea, ca o delegaţie de la noi să viziteze oraşul lor, în vederea realizării acestei înfrăţiri, care nu va fi doar una de formă, ci se va baza şi pe relaţii economice şi culturale”, a declarat Lucian Harşovschi.
Municipalitatea Zunyi se întinde pe o suprafaţă de 30.762 km², adică de aproape 600 de ori suprafaţa Sucevei, şi administrează două districte şi zece judeţe, având o populaţie de 7.496.800 locuitori.
Oraşul Zunyi, destinaţie turistică şi vârf economic al regiunii
Municipalitatea Zunyi este considerată casa lichiorului Moutai, băutura naţională şi cel mai cunoscut loc pentru cultura tradiţională a lichiorului chinezesc. Fiind una dintre cele mai dezvoltate părţi ale provinciei Guizhou, Zunyi a pus bazele industriei energetice, metalurgice, a construcţiilor de maşini, chimice şi alimentare.
Oraşul Zunyi este de asemenea baza producţiei agricole a provinciei Guizhou şi este cunoscut drept “hambarul din partea de Nord a provinciei”.
Zunyi este bogat şi în resurse turistice, ce constau în trei monumente istorice la nivel naţional, protejate de stat, respectiv Mausoleul Yangcan, recunoscut ca şi “comoara artistică a sculpturilor din piatră din sud-vestul Chinei”, castelul Hailongtun, ruinele unei cetăţi militare medievale şi Rezervaţia Naţională de ferigi Chishui şi Cascadele Shizhangdong din Chishui, considerate “minuni ale Chinei”.
Oamenii de afaceri din China, interesaţi să investească în agricultură
Delegaţia din China s-a întâlnit ieri şi cu reprezentanţii din conducerea Consiliului Judeţean Suceava. În discuţiile cu preşedintele acestei instituţii, Gheorghe Flutur, conducerea delegaţiei din oraşul Zunyi a solicitat informaţii despre oportunităţile de afaceri din judeţul Suceava, fiind interesaţi în mod special de domeniul agriculturii şi de turism.
„Oamenii de afaceri din delegaţia chineză au anunţat că sunt interesaţi atât de dezvoltarea unor afaceri în judeţul Suceava, cât şi de achiziţionarea unor produse agricole din această zonă”, a spus Flutur. De remarcat faptul că membrii delegaţiei din China s-au interesat în mod special de posibilitatea ca firme din oraşul Zunyi să achiziţioneze plante pentru ceai. De altfel, printre obişnuitele schimburi de suveniruri, sucevenii le-au dat celor din China pliculeţe de ceai de fructe de pădure, iar oaspeţii le-au returnat gestul, oferindu-le ceai verde.
Flutur a adăugat că, în urma discuţiilor, s-a stabilit realizarea unei colaborări între judeţul Suceava şi Zunyi în domeniul turismului. De altfel, tot în cursul zilei de ieri, delegaţia chineză a vizitat mai multe ferme şi pensiuni din judeţul Suceava, pentru a vedea singuri care sunt oportunităţile de colaborare cu agenţii economici suceveni.
(17 sep 2009, 17:15:01