Microbuze şcolare, autocamioane şi alte tipuri de vehicule, care aparţin de primăriile din judeţ, nu circulă în legalitate, mare parte din autorităţile locale ignorând avizele necesare circulării pe un drum public, şi, mai grav, aspectele legate de siguranţa circulaţiei rutiere.
Situaţia este semnalată de conducerea Autorităţii Rutiere Suceava, care anunţă aplicarea de amenzi foarte mari dacă nu se va găsi înţelegere din partea celor care deţin în proprietate aceste vehicule.
Noul şef al Autorităţii Rutiere Române, filiala Suceava, Florin Homiuc, a explicat că una din situaţiile cele mai grave, care ar putea duce la tragedii, este legată de microbuzele şcolare. Deşi noul an de învăţământ a debutat, iar acestea sunt folosite la intensitate maximă, cele mai multe nu au licenţă de transport de persoane.
„În judeţul Suceava sunt în jur de o sută de microbuze şcolare, iar din acestea, doar pentru 25 s-a scos licenţă de transport eliberată de ARR. Restul circulă fără licenţă, fără asigurare pentru persoanele transportate şi pentru bagajele acestora în caz de accidente, şi cel mai grav, fără ca şoferii lor să aibă certificate de competenţă profesională, care să ateste că au pregătirea necesară pentru a conduce o maşină care transportă călători”, a explicat Florin Homiuc, precizând că un conducător auto cu atestat de acest gen trebuie să urmeze 105 ore de pregătire specializată.
Neregulile în ceea ce priveşte aceste microbuze nu se opresc aici, multora lipsindu-le tahografele şi existând numeroase semnale că maşinile sunt folosite şi pentru transportul altor călători, în afara elevilor.
Autocamioane care nu au nici măcar ITP
O altă problemă gravă este legată de maşinile care sunt folosite de autorităţile locale pentru diferite activităţi, în general autocamioane foarte vechi.
Directorul ARR a arătat că majoritatea acestor maşini nu au nici un document legal, fiind situaţii când în trafic au fost depistate autocamioane care aveau Inspecţia Tehnică Periodică expirată şi grave probleme tehnice. Cei vinovaţi de aceste situaţii invocă faptul că maşinile nu sunt folosite decât „pe lângă primărie”, astfel că starea acestora şi pregătirea persoanele care le conduc sunt considerate detalii care nu sunt demne de luat în seamă.
„În aceste situaţii, nivelul educaţional al conducătorului auto, îndemânarea sa, capacitatea de a reacţiona în situaţii neprevăzute, starea psiho-fiziologică, toate sunt la un nivel scăzut, iar de aici până la accidente grave nu este decât un pas”, a atras atenţia şeful agenţiei ARR Suceava.
De la avertismente la amenzi
Florin Homiuc a arătat că au fost trimise informări cu privire la aceste aspecte către toate primăriile din judeţul Suceava, situaţia fiind cunoscută şi la nivelul autorităţilor judeţene.
„Până acum s-au aplicat zeci de avertismente, s-a mers pe ideea că amenzile sunt imense şi primăriile au şi aşa bugetele reduse, şi am sperat că lucrurile se vor reglementa şi se va înţelege că nu se mai poate continua aşa. Se pare însă că acest lucru nu este posibil, aşa că vom trece la sancţiuni contravenţionale”, a avertizat Homiuc, arătând că amenzile pentru lipsa licenţei de transport sunt de 15-20.000 de lei.
Chiar în cursul zilei de ieri, ARR Suceava şi Serviciul de Poliţie Rutieră au demarat un control în trafic, care vizează verificarea activităţii operatorilor de transport public de persoane.