Străzi blocate, şanţuri larg căscate pe mijlocul străzilor şi un trafic mult îngreunat, astea sunt câteva din efectele lucrărilor ISPA care se desfăşoară în municipiul Suceava.
Considerate un „rău necesar”, pentru că trebuiau făcute odată şi odată, lucrările de reabilitare a reţelelor de apă, canalizare şi termoficare deranjează cel mai mult prin faptul că durează extrem de mult, nici unul din graficele de execuţie nefiind respectat cu stricteţe.
Dacă principalele cauze ale întârzierilor sunt legate de lipsa forţei de muncă suficiente, iar uneori şi a utilajelor necesare, mai nou, a mai apărut o piedică în calea rezolvării cât mai urgente a lucrărilor începute – lipsa banilor.
Acest lucru a fost evidenţiat în cadrul comandamentului de gestionare a lucrărilor care se execută în municipiul Suceava, prezidat de primarul Ion Lungu.
Rezilierea contractelor - o idee imposibilă
Semnalul de alarmă a fost tras de un reprezentant al firmei de consultanţă Eptisa, care a spus că cel puţin una din firmele care lucrează nu ar fi avut ce căuta în acest contract, pentru că nu are puterea financiară necesară.
„Nu au bani! Deci nu au nici forţa necesară să ţină pasul cu ritmul lucrărilor”, a spus reprezentantul Eptisa, care a propus chiar rezilierea contractului.
Propunerea sa radicală nu a fost bine primită de nici unul dintre cei prezenţi, cu atât mai mult cu cât rezilierea contractului ar însemna şi pierderea fondurilor nerambursabile din acest proiect, în valoare de peste 52 de milioane de euro.
„Acum trebuie să mergem până la capăt, nu mai avem loc de întors. Chiar dacă trebuie să îi împingem mereu de la spate, am văzut o evoluţie, au mai recuperat din întârziere şi au dat dovadă şi de seriozitate, în ciuda problemelor de la început”, a spus primarul Ion Lungu.
Plăţi întârziate şi câte două luni
Problema a fost nuanţată apoi de un alt reprezentant Eptisa şi de directorul ACET, Ştefan Groza, care au semnalat faptul că facturile emise de firmele de construcţii, pentru lucrările efectuate, au mari restanţe la plată.
„Înainte de schimbările survenite la conducerea unităţii de implementare a proiectului ISPA, facturile erau plătite la cinci zile, maxim zece zile. Acum acest lucru se întâmplă la 45 de zile şi chiar mai târziu. Lipsa banilor îngreunează activitatea firmelor care lucrează, mai ales că operaţiunile efectuate sunt costisitoare”, a confirmat şi directorul ACET, care a solicitat sprijinul primarului Sucevei pentru rezolvarea acestei situaţii delicate.
„Luni voi fi la Bucureşti şi mă voi ocupa special de această problemă”, a spus Lungu, care a cerut firmelor de construcţii să se concentreze pe străzile principale – Traian Vuia, Gheorghe Doja, Calea Unirii şi 22 Decembrie, pentru a fi finalizate cât mai rapid şi reparate înainte de venirea iernii.
Valoarea totală a proiectului ISPA Suceava se ridică la 52,6 milioane de euro, din care 33,4 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene, 6,6 milioane de euro sunt dintr-un împrumut la banca germană KFW, iar aproape 12,5 milioane de euro reprezintă cofinanţarea alocată de la bugetul de stat. Plățile care trebuiau efectuate către firmele contractate sunt controlate de autoritatea de management Ex-ISPA și Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, în această zonă fiind înregistrate probleme de coordonare în ultima vreme.
(16 sep 2009, 14:41:44