Autorităţile judeţene sunt nemulţumite de serviciile oferite de firma de consultanţă angajată de Ministerul Mediului pentru a întocmi documentaţia aferentă gropii ecologice de gunoi care urmează a se construi în comuna Moara. Este vorba de fapt de un consorţiu format din firmele Louis Berger, Poyry şi C&E.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu a declarat că nemulţumirile sunt legate de întârzierile foarte mari în realizarea documentaţiei, fără de care nu se poate organiza licitaţia pentru desemnarea constructorului.
„Consultantul ar trebui să ne predea în această lună toată documentaţia însemnând studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie, analiză financiară, caietele de sarcini, documentaţii de atribuire. Este al treilea termen fixat pentru predarea actelor, în condiţiile în care de fiecare dată ne-au promis că se vor ţine de cuvânt, dar degeaba”, a spus Cadariu, care a adăugat că a sesizat de nenumărate ori Ministerul Mediului în legătură cu situaţia de la Suceava.
El a menţionat că şi astăzi o delegaţie de la Consiliul Judeţean compusă din opt persoane va fi prezentă la Ministerul Mediului, pentru a impulsiona lucrurile.
6,3 milioane de euro pentru groapa de la Moara
Consiliul Judeţean a demarat deja procedurile pentru construcţia gropii de gunoi ecologice de la Moara, obiectiv extrem de important, care va deservi localităţile din zona de şes a judeţului.
Deliberativul judeţean a aprobat indicatorii tehnico economici pentru groapa de la Moara, investiţie estimată la 6,3 milioane de euro. Termenul de execuţie a obiectivului a fost scurtat la şase luni, fiind o situaţie de urgenţă. Groapa ecologică de gunoi de la Moara va beneficia de finanţare externă prin Programul Operaţional Sectorial- Mediu, însă până la alocarea fondurilor structurale, Consiliul Judeţean va fi cel care va porni investiţia. Într-o primă fază s-au alocat de la buget 500.000 de lei.
La Moara se vor excava aproape 100.000 de metri cubi de teren vegetal şi peste 320.000 de metri cubi de teren natural, plus că va fi amplasată o geomembrană specială din argilă de 84.000 de metri pătraţi. În judeţ se va mai construi încă o groapă de gunoi ecologică la Pojorîta, care ca deservi localităţile din zona de munte.