Porţiunea DN 17 de pe Mestecăniş este, fără pic de exagerare, o adevărată capcană pentru şoferi, o statistică a poliţiei arătând că după asfaltare, în zonă s-a produs, în medie, câte un accident la trei zile. Problemele pleacă în principal de la asfalt, care nu conferă aderenţă pneurilor în condiţii de umezeală, maşinile intrând foarte uşor în derapaj.
Cum accidentele de la coborârea de pe Mestecăniş, cu răniţi ori doar cu pagube materiale, s-au înmulţit foarte mult, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a solicitat Poliţiei din Vatra Dornei un raport detaliat legat de evenimentele rutiere produse în zonă.
Statistica arată că, de pe 1 aprilie şi până săptămâna trecută, în curbele de pe serpentine s-au produs 49 de accidente, din care şapte s-au soldat cu răniţi. Poliţiştii au identificat drept cea mai periculoasă zona curbelor din apropierea Cabanei Mestecăniş, concluzia fiind că asfaltul turnat recent de firma SC Mochlos SA conferă o aderenţă foarte scăzută atunci când se depune rouă ori când cad precipitaţii. Acest fapt, combinat cu imprudenţa în condus (viteza neadaptată la curbele foarte periculoase), duce cu mare uşurinţă la pierderea controlului asupra volanului, nu puţine fiind cazurile în care maşinile au căzut în hăuri de cinci, zece sau chiar 15 metri.
Demersuri pentru găsirea unei soluţii urgente de redresare a situaţiei
Din fericire, norocul a făcut ca aceste accidente să nu ducă până acum la pierderea de vieţi omeneşti, însă inevitabilul se poate produce oricând dacă nu se iau măsuri urgente.
După ce raportul privind aceste accidente, însoţit de planşe şi poze care radiografiază situaţia de la faţa locului, a fost finalizat, IPJ Suceava l-a înaintat atât Prefecturii, cât şi Consiliului Judeţean Suceava, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru ca reprezentanţii firmei greceşti să găsească o soluţie de remediere a problemei.
Un aspect important este legat şi de amenajările rutiere din zonă, care nu sunt încă finalizate şi care cad tot în responsabilitatea firmei care a modernizat drumul.
Şoferii din afara judeţului, cei mai expuşi
Ca un exemplu privind numeroasele accidente de pe Mestecăniş, la începutul săptămânii trecute, un şofer din Bistriţa, care conducea o autoutilitară, s-a răsturnat într-o curbă, căzând la o diferenţă de nivel de aproape şapte metri.
Din constatările poliţiei a rezultat că şoferul s-a răsturnat pe fondul neadaptării vitezei în curba deosebită de periculoasă, dar şi a condiţiilor de drum, respectiv a carosabilului umed.
De altfel, o parte importantă a conducătorilor auto implicaţi în accidentele din zonă sunt din afara judeţului. Aceştia au dezavantajul că nu cunosc foarte bine drumul şi nici nu au de unde şti de problema cu aderenţa deosebit de scăzută.
(15 sep 2009, 19:54:27
au ajuns niste rahati de greci sa ne conduca pe noi???ei au luat banu la nivel de firma greceasca si lucreaza tot amaratu de roman cu sculele lui tocite...
luavar dracu pe toti care ati semnat de primire pentru acest drum nenorocit!!!!PENTRU CE MAI EXISTA GARANTIE DE LUCRARE DACA EA NU ESTE EXECUTATA?????