Tineri care au absolvit o unitate de învăţământ în acest an au îngroşat, în ultimele luni, rândurile şomerilor din judeţul Suceava, la finele lunii august statisticile reliefând că aceştia reprezintă mai bine de 10% din numărul total de şomeri.
Conform datelor contabilizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, rata şomajului din judeţ a ajuns la 6,59%, fiind cu 0,76% mai mare decât luna trecută şi cu 2,64% peste valoarea atinsă în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În evidenţe sunt contabilizate 16.683 de persoane fără loc de muncă, din care 1.732 sunt proaspeţi absolvenţi ai unei unităţi de învăţământ, reprezentând un procent de 10,3% din total.
„Creşterea ponderii numărului de şomeri în populaţia activă a judeţului se datorează segmentului de şomeri neindemnizaţi, acesta depăşind cu 1.800 de persoane valoarea înregistrată luna trecută, 812 din aceste persoane, respectiv 45%, fiind absolvente de învăţământ”, a radiografiat situaţia Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Cauze multiple
În ceea ce priveşte instruirea celor care au ajuns de pe băncile şcolii în şomaj, două treimi au studii medii, 24% sunt absolvenţi de facultăţi, 8% au studii profesionale, iar 1% au absolvit o formă de învăţământ postliceală.
Deşi este evident că actuala criză economică, în urma căreia numărul şomerilor a ajuns la valori foarte mari, iar numărul locurilor de muncă disponibile este redus, este principala cauză a acestei situaţii, mai sunt câţiva factori care i-au adus pe tineri pe holurile AJOFM Suceava.
Banii alocaţi în fiecare an de la bugetul de stat angajatorilor care încadrează în muncă tineri absolvenţi de învăţământ, reprezentând subvenţionarea unei părţi importante a salariului, nu au ajuns nici astăzi la AJOFM Suceava, deşi există promisiuni că sumele vor fi virate în cele din urmă.
Nu în ultimul rând, reticenţa patronilor faţă de tinerii fără experienţă în muncă, dar şi pretenţiile mai ridicate privind salarizarea ale acestora din urmă, reprezintă, explică reprezentanţii agenţiei, alţi factori care duc la şi mai puţine angajări.
În încercarea de a încadra în muncă tinerii, AJOFM Suceava va organiza, pe 25 septembrie, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment care va avea loc în municipiul Suceava, în incinta Shopping City, şi la sediile agenţiilor locale din Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc. La aceste eveniment se speră că vor fi prezenţi cu oferte concrete în jur de 200 de agenţi economici din tot judeţul.
(15 sep 2009, 13:54:27
8% au studii profesionale=asteapta un tun sau sau lovitura la lotto
1% au absolvit o forma de nvatamnt postliceala=nu le convine salariu..............va ti intrebat cite persoane lucreaza afara la munca de jos si cu studii si fara dar.....se plateste ,iar la noi in 3-9 ani o sa fim o societate plina de intelectuali cu studii superioare...............