Prima zi din săptămână nu a adus nici o schimbare la instanţele sucevene, iar şansele ca activitatea să se reia în mod normal sunt aproape nule cel puţin până joi dimineaţă. Videoconferinţa de ieri după-amiază ţinută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu cu şefii instanţelor şi parchetelor sucevene nu a adus nimic concret.
Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, a ţinut să precizeze că cele câteva zile cu activitate redusă la instanţele din judeţ nu înseamnă mare lucru în comparaţie cu problemele reale din Justiţie.
„Judecătorii au demarat acţiunile de protest doar de o săptămână, iar expertizele din dosare durează cel puţin câteva luni. Din punctul nostru de vedere nu este nici o criză în Justiţie”, a declarat Cezar Hîncu.
Acesta a estimat că marţi şi miercuri nu se poate întâmpla nimic deosebit vizavi de stoparea acţiunii judecătorilor.
„Aşteptăm cu toţii să vedem modificările din legea de salarizare şi care este forma finală pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea”, a explicat Hîncu motivele continuării protestului astăzi şi mâine.
Magistraţii Curţii de Apel Suceava se vor întruni vineri, 18 septembrie, când vor discuta concret asupra prevederilor legii unice de salarizare, dar şi asupra drepturilor băneşti neplătite.
„Dorim recunoaşterea justiţiei drept domeniu strategic de interes naţional şi elaborarea până la sfârşitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar, precum şi încheierea unui Pact asupra justiţiei, de către puterea executivă, legislativă şi judecătorească, care să garanteze respectarea recomandărilor Comitetului Miniştrilor cu privire la independenţa Puterii judecătoreşti (volumul de activitate, finanţarea sistemului judiciar, excluderea atribuţiilor nejuridice ale judecătorilor, luarea de masuri pentru îmbunătăţirea imaginii justiţiei, asigurarea independenţei economice a magistraţilor)”, sunt principalele revendicări ale magistraţilor suceveni.
Aceştia mai doresc demararea procedurilor administrative de preluare potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a atribuţiilor Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului şi a patrimoniului.