Investitorii la bursă întârzie să apară în Suceava, deşi pragul de jos a fost deja atins şi depăşit. Cele mai căutate acţiuni pe timp de criză au rămas cele ale Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, urmate de cele ale băncilor, din industria petrolieră şi farmaceutică.
Preţul acţiunilor, dublu faţă de februarie
Acţiunile Dorna Farm SA au înregistrat cea mai mare scădere de pe piaţa suceveană. În 2007, acestea valorau 7,5 lei, pentru ca în februarie să atingă recordul negativ, de 0,18 lei/acţiune. Acum, preţul unei acţiuni este în creştere şi a ajuns la 0,36 de lei.
Scăderi drastice şi o uşoară revenire se observă şi în cazul acţiunilor SC Cominco SA Frasin. Acestea au acum o cotă de 17,2 lei, în condiţiile în care minimul atins în februarie 2009 a fost de 7,9 lei. Se observă, aşadar, o dublare a preţului, dar incomparabil mai mică decât scăderea survenită odată cu criza, când o acţiune la Cominco valora 130 de lei, de aproape opt ori mai mult decât acum.
Acţiunile SC Bermas SA au scăzut de mai bine de 15 ori, de la 4,45 de lei în 2007, la 0,28 de lei în februarie 2009, dar acum aproape s-au dublat, ajungând la 0,48 de lei.
Cazul este mai fericit în ceea ce priveşte acţiunile Bucovina SA, care au scăzut de opt ori, ajungând de la 1,96 de lei în 2007, la 0,25 de lei în februarie 2009, pentru ca acum să urce până la 0,55 de lei.
Afaceriştii nu îşi mai asumă riscuri
Afaceriştii sunt încă reticenţi în a-şi investi capitalul. Dacă în 2007, stăteau la coadă câte 400-450 de persoane, astăzi de abia mai intră cineva.
Din spusele preşedintelui Roinvest Bucovina, Gheorghe Iftode, posibilii jucători la bursă au o atitudine „de sictireală”, explicabilă în contextul instabilităţii economice şi politice actuale.
„Dacă în vara lui 2007 un client îşi tripla câştigul la bursă, la sfârşitul anului nu reuşea să-şi dubleze suma, iar acum trebuie să fie mulţumit dacă îşi poate recupera capitalul investit”.
Viitor incert pe piaţa investiţiilor
La bursă, criza începe mai repede decât în alte domenii şi se redresează mai repede. Cu toate acestea, semnele depăşirii crizei de abia se întrevăd. Iar o eventuală redresare în această perioadă nu reprezintă pentru investitori nici măcar o garanţie pe termen scurt.
Deocamdată, bursa funcţionează, dar nu pe profit. Din estimările brokerilor, aceasta îşi va reveni în prima parte a anului viitor, va merge pe profit în partea a doua a lui 2010 şi va ajunge la nivelul din august 2007 abia peste patru-cinci ani.