Mugetul prelung al cerbilor, aflaţi în perioada de împerechere, codrii adânci, puţin umblaţi de picior de om şi fiorul ancestral al vânătorului pornit pe urmele prăzii sunt doar câteva dintre motivele pentru care zeci de vânători străini vin an de an la Suceava, în această perioadă a anului.
Începând de săptămâna aceasta, grupuri de vânători germani, cehi şi austrieci vor sosi la Suceava, în căutarea cerbilor cu coarne falnice, cu care să îşi întregească colecţia de vânătoare, dar şi a adrenalinei care însoţeşte inevitabil orice urmărire a prăzii.
Criza economică nu pare să fi afectat gustul străinilor pentru astfel de aventuri vânătoreşti, aceştia fiind chiar mai mulţi decât în alţi ani. În schimb, a scăzut foarte mult numărul românilor care îşi permit să dea banii pentru a trăi o experienţă vânătorească, doar trei persoane anunţându-şi prezenţa în acest an, după cum a precizat şeful compartimentului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, Cristi Tomniuc.
Judeţul Suceava este una dintre cele mai bine situate judeţe din ţară la numărul de cerbi, populaţia de cervide, considerată a fi la nivel optim aici la 2.070 de exemplare, depăşind 2200 de exemplare după estimările din teren.
În acest condiţii, cota de vânătoare din acest an este de 91 de exemplare.
Tarifele de vânătoare pentru cerb pornesc de la 550 de euro şi ajung până la 8.800 de euro, în funcţie de dimensiunea trofeului. Suplimentar, vânătorii au de achitat şi o taxă de organizare a vânătorii, în care este inclusă atât asistenţa de specialitate a personalului silvic, cât şi transportul în perimetrul teritoriului de vânătoare. Vânătoarea atrage fonduri şi din cazarea oferită în cabanele Direcţiei Silvice, tarifele pornind de la 60 de euro şi ajungând până la 80 euro.