Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2009 - Anul XIV, nr. 215 (4201)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Nepăsare

Gara Iţcani, lăsată de izbelişte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una din porţile de intrare în oraş, Gara Iţcani, inclusă şi în Lista monumentelor istorice din ţară, se transformă într-o ruină pe zi ce trece. Clădirea a fost pur şi simplu uitată după ce traficul de călători şi-a mutat centrul de greutate în Gara Burdujeni, la finalizarea lucrărilor de renovare de acum câţiva ani.

 

Construită acum 138 de ani, Gara Iţcani resimte din plin anii care au trecut peste ea. Nepăsarea de care dau dovadă cei care o administrează au transformat-o de mai multă vreme într-o clădire aproape părăsită. Doar trenurile din care mai coboară câţiva călători te fac să-ţi schimbi această părere. În rest, există toate caracteristicile unei ruine: geamuri sparte, nailoane fluturate de vânt, buruieni, tavane care cad şi multă mizerie.
În schimb, are termopane de culoare maro, în totală discordanţă cu varul alb care încă se mai vede. Sunt locuri unde apa a măcinat din clădire, iar albul a devenit maroniu, parcă pentru a se asorta cu termopanele montate acum câţiva ani.
Atmosfera este animată de haitele de câini, care umblă peste tot, prin sala de bilete, sălile de aşteptare sau peron.
Dacă între 1999-2006, perioadă în care Gara Burdujeni a fost în renovare, la Iţcani s-a mai cosmetizat câte ceva, în ultimii trei ani totul a fost lăsat de izbelişte. Clădirea se degradează într-un ritm alarmant, dar reprezentanţii CFR, în administrarea cărora se află, nu dau vreun semn că ar avea de gând să înceapă lucrări minime de reparaţii, pentru că despre reabilitări de anvergură nici nu se poate vorbi deocamdată.

 

Scurt istoric al Gării Iţcani

Gara de la Iţcani a fost construită între 1870-1871, după modelul unor edificii similare din Europa Centrală. Gara avea rolul de a face legătura cu oraşul Cernăuţi, dar şi cu căile ferate din Regatul României, deoarece în acea vreme cartierul Iţcani se afla în administrarea Imperiului Austro-Ungar. Această gară a cunoscut o perioadă de înflorire după Al Doilea Război Mondial, iar bătrânii din cartier încă îşi mai amintesc cu plăcere de acele vremuri.
Treptat, Gara Iţcani a început să-şi piardă din importanţă, culminând cu perioada de după 1989, când traficul feroviar s-a redus substanţial.

 

Gara, în ton cu cartierul

Gara doar se înscrie în nota generală a cartierului Iţcani. Zeci de clădiri sunt abandonate şi dau senzaţia că populaţia a fugit în pripă din calea unui dezastru. Societăţile care odinioară funcţionau în zonă şi-au închis porţile, iar pe uşile clădirilor s-au pus lacăte grele. Lipsa unor paznici şi a unor lucrări de întreţinere nu au putut stopa degradarea permanentă şi furturile. Nici parcul din zona Gării Iţcani nu se prezintă în condiţii mai bune, pungile de plastic şi alte mizerii fiind aruncate peste tot.
Atmosfera din acest cartier este lugubră, iar speranţele unor schimbări în bine în viitorul apropiat nu se întrezăresc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gara Iţcani, lăsată de izbelişte.
 Vizualizări articol: 1494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
Gara Iţcani, lăsată de izbelişte5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat... trimis de
(14 sep 2009, 16:52:43
Cand te uiti la pozele astea te prinde o umbra de tristete asa...e o cladire care a trecut prin multe,multi au trecut prin ea si merita renovata.Da cine o sa vrea sa bage ceva bani in ea?Pacat...in scurt timp nu o sa mai ramana nimic pe acolo...doar cateva ruine ...poate...
2.   ?????????? trimis de
(14 sep 2009, 17:20:51
@ total offtopic : ce se intampla in orasul asta ? se circula f f f f greu cu masina. pe zi ce trece e mai greu . se mai poate reveni macar la conditia de odinioara ?
2.1  RE: ?????????? trimis de
(16 sep 2009, 15:47:35
Da dle Exploit,dar cu o conditie:sa nu ne mai conduca acesti indivizi,ca sa ma exprim foarte delikat,ci de profesionisti care sa raspunda de ceea ce fac cu capul.Pe om cand il platesti bine,trebui sa-ti faca bine treba respectiva.Pana cand ne vor conduce niste debili carora nu le pasa decat daca le mai creste contul in banca si ce functie sa isi mai treaca in palmares,nu o sa vezi nici dta nici eu,nici urmasii nostri urme de civilizatie pe aceste meleaguri.Fara infrastructura suntem sortiti sufocarii in cel mai bun caz.Sperante?Daca nu vom alege oameni capabili sa ne conduca nu va mai fi nici o speranta! Intrebare:cand te refereai la conditia de odinioara,era vorba de timpul lui Stefan cel Mare sau zilele noastre?Pt prima e f usor de revenit!Sunt curios cat timp iti petreci la volan intr-o zi,nu e o intrebare tendentioasa te asigur!Toate bune.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei