Doi soţi din oraşul Dolhasca, Cristina şi Vasile Florişteanu, riscă să rămână fără o suprafaţă de teren pe care au cumpărat-o, după ce Judecătoria din Fălticeni a dat o sentinţă prin care obligă primăria din Dolhasca să o pună în posesie pe soţia unui procuror sucevean, Tudora Sofian.
Vasile Florişteanu ne-a declarat că în cauză este vorba despre o suprafaţă de 2.410 de metri pătraţi, pe care a cumpărat-o de la o persoană, care la rândul ei a achiziţionat-o de la cel căruia i s-a reconstituit dreptul de proprietate de către comisia de fond funciar din oraşul Dolhasca. El a precizat că Tudora Sofian a revendicat respectiva suprafaţă de teren, susţinând că a fost a bunicii sale, însă comisia de fond funciar din Dolhasca i-a respins cererea. Aceasta deoarece comisia de fond funciar a constatat, din înscrisurile din Registrul Agricol, că bunica Tudorei Sofian a deţinut teren în altă locaţie. Mai mult, comisia de fond funciar eliberase deja titlul de proprietate pe cei 2.410 metri pătraţi pe numele persoanei care era înscrisă în Registrul Agricol şi care revendicase terenul.
În aceste condiţii, Sofian a dat în judecată comisia, solicitând eliberarea titlului de proprietate pentru terenul revendicat, însă după scurt timp a renunţat la proces. Vasile Florişteanu a adăugat că nu după mult timp, Tudora Sofian a iniţiat o nouă acţiune în instanţă, de data aceasta solicitând obligarea Primăriei Dolhasca la punerea în posesie cu cei 2.410 metri pătraţi.
„Asta în condiţiile în care, potrivit înscrisurilor din Registrul Agricol, dumneaei ar avea dreptul la un teren, însă în altă parte”, ne-a declarat Vasile Florişteanu.
Procesul s-a finalizat într-un timp record
Proprietarul terenului a arătat că, după ce a iniţiat ultima acţiune în instanţă, Tudora Sofian a reuşit să câştige procesul într-un timp record, părţile prezentându-se la judecată la doar trei termene, pe parcursul a câteva luni, în condiţiile în care există situaţii în care astfel de cauze se judecă şi câţiva ani. Mai mult, Florişteanu a semnalat faptul că în cadrul procesului li s-a refuzat dreptul la apărare. Vasile Florişteanu a spus că atât el, cât şi partea adversă au solicitat proba cu martori, însă instanţa a menţionat, în închiderea de şedinţă, numai martorii propuşi de Tudora Sofian.
„Acest lucru s-a întâmplat deşi noi am nominalizat martorii şi am depus în termen lista cu aceştia. După ce am îndeplinit toate condiţiile, în mod inexplicabil şi părtinitor, instanţa a refuzat să audieze şi martorii propuşi de noi, care se aflau prezenţi în sală, sub pretextul că am depus lista cu martori peste termenul de cinci zile prevăzut de lege, lucru neadevărat. Şi mai mult, martorii aduşi de Tudora Sofian nu prezintă credibilitate, pentru că nu sunt vecinii parcelei în discuţie”, a menţionat Florişteanu.
Judecătorul a refuzat proba cu expertiza topo
Vasile Florişteanu a subliniat faptul că, în cadrul procesului, instanţa nu a luat în considerare şi nu a acceptat probele prin care se demonstra cu înscrisuri din Registrul Agricol faptul că respectiva suprafaţă de teren se afla în proprietatea altor persoane.
Pe de altă parte, potrivit spuselor lui Florişteanu, judecătorul cauzei a fost cel care a refuzat proba cu expertiza topo, deşi cererea a fost făcută tocmai de către avocatul Tudorei Sofian.
„Noi am fost de acord cu această probă cu expertiza topo, relevantă pentru proces, însă judecătorul cauzei a respins-o, spunând că este irelevantă”, declară proprietarul terenului.
Nu în ultimul rând, Florişteanu Vasile a mai adăugat că în acest proces a fost încălcat principiul continuităţii judecării cauzei de acelaşi complet, în condiţiile în care la primul termen cauza a fost repartizată unui judecător, iar ulterior acesta a fost schimbat.
Tudora Sofian a discutat prin soţul său
Contactată telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere faţă de aspectele sesizate de Vasile Florişteanu, Tudora Sofian a refuzat să facă vreo declaraţie, precizând doar că „eu discut numai cu legea şi că dacă vreţi să vorbiţi, vi-l dau pe soţul meu la telefon”.
În ceea ce-l priveşte pe soţul Tudorei Sofian, Gheorghe Sofian, acesta ne-a spus că nu vrea să facă nici o declaraţie atât timp cât procesul respectiv nu este finalizat, iar cei care au pierdut procesul pot să facă recurs la decizia Judecătoriei din Fălticeni. „Este o acţiune pe rol, hotărârile nu sunt definitive şi nu are rost să dăm alte detalii. Dacă cei care au sesizat aceste aspecte cred că prin presă se poate rezolva, eu cred că instanţa este cea care decide”, a spus Gheorghe Sofian.
(11 sep 2009, 11:26:32