Femeia din Gura Humorului care a fost acuzată că şi-a răpit propriul copil, pe care l-a născut în Italia, s-a predat Poliţiei. De frica autorităţilor, după ce avocata italienilor, tată şi bunică, a înştiinţat în scris Poliţia, Parchetul şi Protecţia Copilului Suceava că minorul, în vârstă de aproape 2 ani, a dispărut din casa bunicilor materni din Gura Humorului, românca s-a predat autorităţilor locale, împreună cu fiul ei. În cursul zilei de marţi, băieţelul a plecat în Italia, împreună cu tatăl şi bunica paternă.
Sentinţa definitivă
Italienii aveau o sentinţă definitivă şi irevocabilă dată de Tribunalul Bucureşti, prin care se cerea „înapoierea minorului la reşedinţa sa obişnuită din Italia, considerând că sunt îndeplinite condiţiile art. 3 şi 12 din Convenţia de la Haga 1980. În aceste condiţii, mama copilului este acuzată că şi-a adus copilul în ţară în mod ilicit”.
Mama copilului aşteaptă finalizarea divorţului, pentru a vedea cui va fi încredinţat minorul de către instanţele judecătoreşti. O altă soluţie ar fi şi aceea ca românca să deschidă un proces în Italia, pentru ca instanţele de judecată din statul în care a fost născut copilul să decidă cui va fi încredinţat definitiv minorul.
Neînţelegeri între soţi
Românca, în vârstă de 25 de ani, a dat naştere copilului pe 23 noiembrie 2007, în timpul relaţiei de concubinaj de aproape doi ani pe care o avea cu un italian din Benevento – Italia. Ulterior, cei doi iubiţi s-au căsătorit, pe 9 august 2008, la Gura Humorului.
Atât înainte de căsătorie, cât şi după căsătorie, cei doi soţi au locuit în Italia, dar relaţia lor a fost umbrită de multe neînţelegeri. Permanentele scandaluri au dus la despărţirea celor doi soţi, românca părăsind Italia la scurt timp după căsătorie. Copilul a rămas în grija tatălui şi bunicii paterne, la domiciliul acesteia, după cum rezultă şi din datele de rezidenţă şi cetăţenie ale copilului.
„Răpirea”
„Răpirea” copilului s-a produs pe 1 octombrie anul trecut, când românca, fără consimţământul soţului, tatăl copilului, şi-a luat fiul şi l-a adus în România. În aceste condiţii, tatăl minorului a prezentat o cerere în temeiul Convenţiei de la Haga din 1980, solicitând înapoierea fiului său la reşedinţa obişnuită din Italia.
Bunica paternă a copilului, împreună cu fiul său, a sesizat autorităţile italiene, atât Poliţia, cât şi instanţa de judecată, astfel că, pe 9 octombrie 2008, Tribunalul pentru minori din Campobasso s-a pronunţat în sensul încredinţării provizorii a minorului bunicii paterne şi tatălui său. În conformitate cu un articol din Codul Civil italian, <Autoritatea este exercitată în comun de către cei doi părinţi>, iar un alt articol din Codul Civil italian dispune „părintelui care a recunoscut copilul natural îi revine autoritatea lui. După ce s-a întors în România, mama copilului a depus actele necesare desfacerii căsătoriei.
(11 sep 2009, 11:43:33