Sucevenii nu vor plăti mai mult la căldură, în iarna care vine, pentru că preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi ca şi anul trecut.
Acest lucru a fost anunţat ieri de primarul Sucevei, Ion Lungu, care consideră că nu există motive pentru care gigacaloria să devină mai scumpă, în condiţiile în care investiţiile care sunt în derulare acum în Suceava vor reduce semnificativ pierderile de pe reţele, iar aprovizionarea cu cărbunele s-a făcut la un preţ mai mic decât anul trecut.
“Jumătate din costul real de producere a gigacaloriei este suportat de Consiliul Local, prin aceste subvenţii. Trebuie să fim realişti, nu se pune problema reducerii preţului de referinţă a gigacaloriei către populaţie, mai ales că este unul mediu la nivel de ţară şi chiar mai mic decât la Botoşani, Iaşi sau alte oraşe din Moldova. Va rămâne acelaşi preţ de referinţă, dar sperăm ca subvenţiile pe care trebuie să le plătească Primăria Suceava să fie mai mici”, a spus Lungu, care a readus în discuţie datoriile imense acumulate de Primăria Suceava către Termica, în contul subvenţiilor la căldură acordate populaţiei.
650 de miliarde de lei vechi, preţul de vânzare al terenurilor de la Termica
“Astăzi avem vreo 800 de miliarde de lei vechi datorie la societatea de termoficare, încât, pentru a mai putea înregistra subvenţii la căldură în această iarnă, este obligatoriu să facem o compensare cu terenurile de la Termica. Raportul de evaluare a preţului terenurilor de la Termica este în curs de finalizare, el se cifrează la aproximativ 650 de miliarde de lei vechi”, a precizat Lungu.
Raportul de evaluare al preţului terenurilor pe care funcţionează societatea de termoficare va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa din 24 septembrie, urmând ca, prin vânzarea acestora către Termica, să fie şterse o parte din datorii.
“Oricum, datoria noastră către Termica va creşte din nou peste iarnă, când vom înregistra subvenţii pentru căldura furnizată populaţiei”, a adăugat Lungu, care s-a arătat nemulţumit de lipsa de sprijin din partea Guvernului.
„Am primit un ajutor consistent din partea Guvernului. Printr-o ordonanţă de urgenţă din 26 august 2009 se spune că pierderile din prestarea serviciului public de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice pot fi acoperite din bugetele locale. Vă daţi seama că ni s-a făcut o mare favoare, dar nu ne întreabă nimeni de unde bani”, a spus Lungu, ironic.
(10 sep 2009, 12:14:13