O tânără de aproape 19 ani a ajuns într-o situaţie al cărei dramatism atinge limita extremă. Casa în care stătea cu tatăl său, bolnav de ciroză în stare avansată, a fost cuprinsă de un puternic incendiu, fosta gospodărie fiind acum doar un teren înnegrit de cumplitul foc.
Rămasă pe drumuri, fata mai este împovărată şi de grijile pentru tatăl internat la „Oncologie”, pe care nu are cum să-l ajute sau să-l îngriească.
Nenorocirea care a adâncit drama lui Gheorghe Onciu şi a fiicei sale, Geanina Mihaela, s-a petrecut la finele săptămânii trecute, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un conductor electric defect din grajdul gospodăriei a declanşat un incendiu, focul izbucnind în plină noapte, în jurul orei 1.00. Reperat cu întârziere, focul s-a extins, propagându-se cu repeziciune în principal deoarece acoperişul casei era acoperit cu păcură.
Şapte maşini de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-au deplasat la faţa locului, însă abia dimineaţă, la ora 7.30, pompierii au reuşit să stingă focul. Din gospodăria familiei Onciu nu a mai rămas decât gardul. Casa, cu bunurile din interior, anexele, animale, păsările, totul s-a transformat în cenuşă. Puternicul incendiu s-a extins şi la locuinţa vecinului, Ştefan Mazureac, şi casa acestuia fiind grav afectată.
„Am primit telefon, vino că îţi arde casa”
Imaginile de la locul în care până acum câteva zile era o gospodărie frumoasă fac mai mult decât o mie de vorbe. Tot perimetrul pe care erau ridicate locuinţa şi anexele este acum „ras”. Muntele de tăciune rămas în urma lemnului ars (locuinţa şi grajdul erau ridicate pe structură din lemn, alt factor care a favorizat extinderea incendiului) a fost în mare parte strâns, terenul fiind puţin nivelat de un excavator venit ieri la faţa locului. Doar gardul rămas în picioare mai aminteşte că acolo a fost locuinţa unor oameni.
Pe Geanina Mihaela Onciu am găsit-o într-un colţ al fostei gospodării. Se plimba dintr-un loc în altul, uitându-se în gol. În ultimele nopţi s-a odihnit câteva ore şi a mâncat pe la vecinii care şi-au făcut milă de ea.
În momentul în care a izbucnit incendiul, acasă era doar tatăl său, ea fiind la o aniversare.
„Am primit telefon, vino că îţi arde casa. Tata, săracul, a apucat să-şi ia o haină pe el şi portofelul cu actele, atât. A ars tot, am rămas doar cu hainele de pe mine, şi telefonul. A ars calul în grajd, 15 găini, până şi pe câinele din lanţ l-am găsit mort”, povesteşte Geanina Onciu.
Banii munciţi în străinătate, cenuşă
Din păcate, şi economiile celor doi s-au transformat în cenuşă.
„Tata avea vreo 600 de euro strânşi, aveam şi eu nişte economicii, 800 de euro, adunaţi după ce am lucrat câteva luni în străinătate, şi totul a ars odată cu actele mele, hainele, tot, absolut tot ce aveam. După incendiu, tatălui meu i s-a făcut foarte rău, avea dureri cumplite. Acum e internat la „Oncologie” la Spitalul Judeţean. Nu ştiu ce o să se întâmple cu el, dacă îl trimite acasă, unde o să-l îngrijesc?”, se întreabă disperată fata.
Ea povesteşte că mai are o soră, care locuieşte la bunica sa, în Putna. După ce părinţii nu au mai fost în relaţii bune, ea a rămas cu tatăl, în timp sora a fost luată în îngrijire de mamă.
„Cu mama nu suntem în relaţii bune, oricum mi-a zis deja că nu are bani să ne ajute”, îşi continuă înşiruirea necazurilor Geanina Mihaela Onciu. Nici rudele tatălui său nu dau semne că i-ar putea ajuta, cu acestea având un mai vechi conflict, legat de moştenirea gospodăriei care acum nu mai este.
Oameni de bine s-au mobilizat deja
Peste toate aceste necazuri s-a aşternut şi o rază de lumină. Vasile Artimon Ionesi, primarul comunei Frătăuţii Vechi, pare să se fi implicat serios în ajutorarea celor două familii rămase fără case în urma incendiului.
„Din fondurile pentru ajutoare de urgenţă ale primăriei am alocat 20.000 de lei. Oamenii de aici sunt săritori la necazuri, de la ei şi de la câteva firme am mai adunat deja în jur de 45.000 de lei”, ne-a spus primarul, cu precizarea că banii vor fi folosiţi şi pentru a ajuta familia Mazureac, vecinii afectaţi de incendiu.
Ieri, la casa tinerei de 19 ani lucra deja un excavator, şi se speră că, în cât mai scurt timp, va începe turnarea temeliei pentru casă.
„Vrem ca într-o lună şi jumătate să ridicăm o locuinţă cu două camere, baie şi bucătărie, pentru fată şi tatăl ei”, ne-a spus primarul. El a amintit că mai este nevoie de bani, pentru a se ajunge la o sumă suficientă pentru ridicarea locuinţelor.
Are nevoie de orice fel de ajutor
Nu trebuie uitat însă că tânăra nu a rămas cu nimic de pe urma incendiului. Are nevoie de hrană, de haine, de minimul necesar de bunuri de uz casnic, şi de multe altele. Practic, în cazul ei şi al tatălui său, orice ajutor este binevenit.
Persoanele care o pot ajuta pe tânără o pot contacta la numărul de telefon 0758.425.809.
(10 sep 2009, 11:35:25