Casa de Pensii Suceava poate veni în ajutorul persoanelor care au suferit accidente de muncă sau au dobândit boli profesionale, dacă angajatorul sau persoana care a suferit accidentul de muncă cere sprijinul acestei instituţii.
Din necunoaştere sau neglijenţă, în acest an, din 52 de cazuri de accidente de muncă, înregistrate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, 14 soldate cu decesul persoanelor accidentate, doar 22 au ajuns în evidenţele Casei de Pensii, patru fiind decese.
„Poate lumea nu este informată suficient cu privire la faptul că în cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava funcţionează un compartiment care are ca activitate, pe de o parte, consilierea gratuită a angajatorilor pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, iar pe de altă parte se ocupă şi cu decontarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata unor prestaţii sau servicii medicale efectuate pentru accidentele de muncă sau boli profesionale. Din păcate, angajatorii nu se adresează Casei de Pensii Suceava, astfel încât să efectuăm demersuri pentru decontarea cheltuielilor cu tratamentul sau recuperarea persoanelor care au suferit un accident de muncă sau boli profesionale”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Mirela Adomnicăi, directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava.
Completare la salariu, pentru 90 de zile
Adomnicăi a explicat că victimele accidentelor de muncă, care au fost constatate printr-un proces verbal întocmit de ITM, au dreptul la o indemnizaţie de la Casa de Pensii pentru incapacitate temporară de muncă, în procent de 80% din media salariului avut în ultimele şase luni înainte de producerea accidentului.
„Aceste persoane au dreptul şi la o indemnizaţie pentru alegerea temporară a unui alt loc de muncă sau reducerea timpului de lucru. Dacă victima revine la locul de muncă şi nu mai poate desfăşura activitatea în acelaşi interval de timp ca înainte, Casa de Pensii suportă diferenţa dintre salariul curent obţinut pentru program redus şi salariul avut anterior accidentului, pe o perioadă maximă de 90 de zile”, a mai explicat directorul Casei de Pensii.
Ajutor familiilor îndoliate
Casa de Pensii Suceava mai acordă despăgubiri, în valoare de patru salarii medii brute pe economie, familiilor celor decedaţi în urma accidentelor de muncă, pe lângă ajutorul de înmormântare, care se acordă tuturor persoanelor care au fost plătitoare de CAS. Tot în 2009, Casa de Pensii a acordat un cuantum total în valoare de 162.837 de lei, pentru recuperarea şi spitalizarea a 275 de persoane, care au dobândit boli profesionale. Cei mai mulţi dintre beneficiari sunt internaţi la Spitalul Frasin şi suferă de boli respiratorii, după ce au muncit în domeniul lemnului sau în minerit.