Şanţurile care brăzdează municipiul Suceava, săpate pentru a fi înlocuite vechile conducte de termoficare, nu vor fi finalizate în nici un caz la data de 1 octombrie, aşa cum le-a fost dat termen limită constructorilor. Acest lucru le este tot mai clar şi autorităţilor locale sucevene, în ciuda faptului că zi de zi verifică şantierele în lucru, graficele de lucrări şi le stau constructorilor ca un ghimpe în coaste, pentru a-i zori.
Faptul că 1 octombrie nu va fi termenul de finalizare a racordurilor pe toate tronsoanele magistralelor de termoficare a reieşit şi în urma analizei făcute ieri la comandamentul săptămânal care are loc la Primăria Suceava, cu toate părţile implicate în această acţiune.
Dacă în luna august, principala nemulţumire a municipalităţii era legată de numărul mic de oameni şi utilaje angrenate în activitatea de dezgropare a vechilor conducte de termoficare, ritmul de lucru fiind mult mai redus decât cel necesar pentru respectarea graficelor, acum nemulţumirea este cauzată de lipsa echipelor specializate, precum sudorii.
“Sudori sunt doar jumătate din câţi ar trebui să fie ca să terminaţi la timp lucrarea. Concentraţi-vă oamenii pe magistrale, nu pe racorduri la puncte termice, pentru că mai avem de făcut şi probe de presiune, care durează şi ele ceva timp”, i-a avertizat directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, pe reprezentanţii constructorilor.
Bani da, personal ba
Lipsa personalului calificat pentru realizarea racordurilor între ţevile de termoficare care le înlocuiesc pe cele vechi de peste 50 de ani a fost şi principalul reproş adus de către primarul Ion Lungu, care a verificat din nou toate punctele de lucru.
“Sunt banii pe masă, de ce nu vreţi să-i luaţi? Noi ne grăbim, pentru că trebuie să asigurăm căldura sucevenilor la iarnă, iar interesul vostru e să luaţi bani pe lucrări. Noi avem acei bani. De ce nu trageţi să-i câştigaţi? Asta nu înţeleg. Aduceţi echipe din alte judeţe, contractaţi firme din Suceava, faceţi orice ar trebui, numai să finalizaţi la timp lucrarea”, le-a spus Lungu, care le-a reamintit de faptul că penalităţile sunt de 1% pe zi din valoarea lucrării.
Dacă lucrările pe partea de termoficare trebuie finalizate până la venirea iernii, repararea străzilor afectate de lucrări va fi executată doar parţial anul acesta, restul urmând să fie făcut în primăvară, când temperaturile exterioare vor permite asfaltarea.
( 9 sep 2009, 11:35:50