Licitaţii publice, pe banii locatarilor, dar cu uşile închise. Asta s-a întâmplat la prima licitaţie pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de reabilitarea termică a şase blocuri din municipiul Suceava, unde reprezentanţii locatarilor au fost scoşi din sală, pe motiv că nu au voie să participe la licitaţie.
Nemulţumirea locatarilor şi a conducerii asociaţiilor de locatari a ieşit la iveală ieri, în cadrul şedinţei lunare pe care o au cu conducerea Primăriei Suceava.
“Asta e hoţie pe faţă! Noi suntem beneficiarii, normal că trebuia să fim de faţă”, au izbucnit preşedinţii de asociaţie, cărora le-au fost închise în nas uşile sălii în care s-a ţinut licitaţia.
“Au făcut prezenţa, să fie de faţă toţi preşedinţii de asociaţie de la blocurile intrate în licitaţie, apoi ne-au invitat să ieşim din sală. Noi ştiam că licitaţia este publică, că pot participa preşedinţii de asociaţie şi chiar locatarii, pentru că este dreptul lor”, a povestit un alt preşedinte de asociaţie, la întâlnirea pe care a avut-o cu primarul Sucevei, Ion Lungu.
Prezenţa locatarilor, obligatorie la următoarea licitaţie
Şeful municipalităţii sucevene nu doar că şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate în perioada în care el a fost în concediu, când a avut loc licitaţia respectivă, pentru primele şase blocuri intrate în programul de reabilitare termică, dar a spus că va avea grijă ca toate datele de la licitaţii să fie aduse la cunoştinţă celor de la asociaţii.
“E absurd ce s-a întâmplat! E o prostie din partea lor. Locatarii sunt co-finanţatori. Ei nu doar că trebuie să ştie tot ce se întâmplă la licitaţie, dar ar trebui chiar să facă parte din comisia de licitaţie”, a spus Lungu, care le-a garantat reprezentanţilor locatarilor că la următoarea licitaţie vor avea, cu siguranţă, acces în sală.
Edilul Sucevei a adăugat că deja au fost scoase la licitaţie lucrările de izolare termică la alte 11 blocuri, printre care se numără şi cele de pe Ciprian Porumbescu nr. 4, scara A şi B; Samuil Isopescul nr. 28, bloc R2; Samuil Isopescu nr. 34, bloc R5; Samuil Isopescul nr. 21, bloc M; Ion Vodă Viteazu nr. 10, bloc C2; Mitropoliei nr. 10 bl. E sc. A; Ciprian Porumbescu nr. 2 , scara A+B; Mihai Viteazu nr. 5 scările A+B; Zorilor 22 şi 6 noiembrie 13.
“Din păcate, anul acesta aveam fonduri prinse pentru 31 de blocuri, cu 1000 de apartamente, dar de lucrat se va lucra doar la 16 blocuri. Sper ca după realizarea acestora sucevenii să se convingă că e un preţ corect, lucru pe care mi-l confirmă şi faptul că preţurile cu care s-a venit la licitaţie sunt aceleaşi şi în alte oraşe din ţară”, a adăugat Ion Lungu.
Diferenţa de bani care trebuia să revină Sucevei anul acesta a fost repartizată altor localităţi, pentru că la jumătate din blocurile care trebuiau să intre în programul naţional de reabilitare termică, locatarii nu şi-au mai dat acordul, speriaţi că preţurile din documentaţia tehnică ar fi mult prea mari faţă de cele reale.
În schimb, la licitaţia ţinută pentru primele şase blocuri, ofertele primite de la firme au preţuri la doar 85% din valoarea prinsă în documentaţia tehnică, încât sumele pe care le vor scoate din buzunar locatarii, care plătesc 20% din valoarea totală a lucrării, vor fi mai mici decât cele care le-au fost prezentate iniţial.
( 9 sep 2009, 11:25:36
Este ilegal ceea ce fac dansii, si un abuz al tuturor.
Ii amintesc taranului de la Prelipca , ca este in fruntea conducerii , si nu poate oferi scuze , ca a fost in concediu. Atunci sa-si ia concediu de tot de la primarie. Se stie ca atunci ca pleaca in concediu, trebuie sa delege atributiile unui subaltern , ce il garanteaza domnia lui.
Oare de ce atata graba si netransparenta? Vine campania lu tata Basescu?