Un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit ieri o cruce de 7,3 metri şi aproape o tonă şi jumătate, care a fost montată ieri pe cea mai înaltă turlă a Catedralei „Naşterea Domnului” din Suceava.
Crucea a fost confecţionată din inox aurit, la o firmă din Arad. Meşterii acestei cruci gigant, la fel ca şi ai celorlalte patru cruci deja montate pe turlele catedralei sucevene, sunt Gheorghe şi Monica Lazăr, din Arad, care, în opinia preotului paroh Petru Argatu, „realizează adevărate opere de artă”.
Preotul paroh Petru Argatu a explicat că la confecţionarea crucilor s-au folosit foi de aur de 24 de karate, pe o suprafaţă totală de aproape 70 de metri pătraţi, procedeul de aurire a crucilor presupunând o tehnologie specială, de ultimă generaţie, adusă din SUA. Un metru pătrat din suprafaţa acestor cruci costă 1.500 de euro.
Sobor de preoţi, la sfinţire
În prezenţa unui număr destul de mare de credincioşi, dar şi a primarului Sucevei, Ion Lungu, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a oficiat, împreună că fraţii Argatu, preotul paroh Petru Argatu, pr. Gavril Argatu, preotul Ştefan Argatu, slujitori ai Catedralei cu hramul „Naşterea Domnului” Suceava, preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei, preotul protopop de Suceava Minu Mititelu, preotul Nicolae Horga, inspector eparhial la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Viorel Ioan Vârlan, parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, slujba de sfinţire şi a stropit cu agheasmă crucea aurită de 7,3 metri.
Catedrala are circa 80 de metri înălţime
„Firma din Arad ne-a dat soluţia cea mai bună pentru a putea pune lampă de balizaj şi paratrăsnet şi tot la această firmă au fost executate primele patru cruci, mai întâi pe un suport metalic, placate apoi cu tablă de inox aurit, după o tehnologie performantă, ce conferă o durabilitate mai mare lucrării”, a declarat preotul Petru Argatu. Primele patru cruci aurite au circa patru metri înălţime şi cântăresc aproximativ 800 de kilograme.
Părintele Petru Argatu a subliniat că „s-au terminat lucrările la catedrală, pe înălţime. Catedrala are circa 80 de metri înălţime. De acum, vom continua cu şarpanta, interioarele, ferestrele, finisajele... Se coboară cu lucrările”.
„Nădăjduim că va veni timpul să sfinţim această catedrală”
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a explicat, în cuvântul său rostit după slujba de sfinţire a crucii, semnificaţia creştină a Sfintei Cruci: „jertfă”, „semnul învierii”, „semnul mântuirii”.
Sfinţia Sa a mai completat că fiecare bănuţ donat pentru construirea acestei catedrale, „emblema Sucevei”, este o jertfă, „iar această jertfă, numai Bunul Dumnezeu o poate răsplăti cu Bucuria Mântuirii”.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ţinut să precizeze că prin puterea dragostei şi unităţii, prin jertfa credincioşilor, dar şi cu spijinul autorităţilor locale, al Primăriei Suceava, „sperăm să mergem înainte cu lucrările şi nădăjduim că va veni timpul să sfinţim această catedrală”.
( 8 sep 2009, 12:38:18