Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 sep 2009 - Anul XIV, nr. 208 (4194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistică CAS

În primele şapte luni, 12 suceveni s-au tratat în străinătate pe banii statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În primele şapte luni ale anului, 12 suceveni cotizanţi la sistemul de asigurări sociale de sănătate din România au beneficiat de tratamente gratuite în clinici din străinătate. Este vorba de servicii medicale care le-au fost oferite în clinici din Franţa, Belgia, Italia şi Germania, în baza formularului E 112, eliberat la solicitarea lor de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava.
Cei 12 suceveni s-au tratat pe banii statului de cifoscolioză cu distrofie rahidiană, chist, leucemie limfatică acută, malformaţie cardiacă congenitală, anemie hemolitică autoimună şi osteosarcom al umărului drept proximal, iar suma totală care urmează să fie decontată unităţilor sanitare din ţările Uniunii Europene este de circa 300.000 euro. În total, în perioada ianuarie – iulie 2009, CAS Suceava a eliberat, la solicitarea asiguraţilor sau a unităţilor sanitare din ţările Uniunii Europene, un număr de 88 de formulare europene prin care se certifică dreptul cetăţenilor români, asiguraţi în România, de a beneficia de unele servicii medicale în statele din UE în care s-au deplasat.

 

Deconturi doar pentru anumite servicii medicale

Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, a arătat că foarte multe solicitări s-au înregistrat pentru cardul european de sănătate, în baza căruia se pot obţine servicii medicale în funcţie de legislaţie fiecărei ţări în parte, în principiu servicii pentru afecţiuni acute sau urgenţe, în perioada de valabilitate a cardului. În acest context, ea a explicat că, ulterior, unitatea sanitară care a efectuat serviciul medical emite o factură sau trimite formularul european E 125 (care are tot regim de factură), spre decontare către CNAS care le dirijează în teritoriu, în judeţul de unde provine asiguratul. “CAS Suceava verifică calitatea de asigurat, valabilitatea cardului şi dacă serviciile medicale pot fi decontate conform legislaţiei în vigoare”, a explicat Anda Sălăgean, adăugând că s-au primit cereri de decontare pentru asiguraţi care au efectuat diverse implanturi în străinătate, s-au tratat pentru boli survenite în urma unor accidente de muncă sau au beneficiat de alte intervenţii, dar care nu intrau în pachetul de servicii din România şi ca atare nu au putut fi decontate.

 

Termenii în care CAS efectuează plăţile

“Cea mai mare parte a acestor formulare transmise spre analiză nu conţin date din care noi să putem identifica serviciile medicale prestate, ci doar o sumă şi o adresă la care trebuie trimise, motiv pentru care nu efectuăm plata şi solicităm CNAS documentaţie suplimentară de la clinicile medicale din străinătate. Până în acest moment nu am decontat nici un formular venit în cursul anului 2009. O altă situaţie este cea în care o persoană pleacă în una din ţările UE fără card european sau se tratează pentru o boală cronică care nu este acoperită de card. În aceste condiţii, clinica din străinătate emite o factură, pe care o achită persoana în cauză, iar de la CAS recuperează contravaloarea serviciilor medicale la nivelul plăţilor care se efectuează în România. De exemplu, pentru o operaţie a coloanei vertebrale, din 27.500 euro, s-au decontat 4.061 lei”, a completat responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În primele şapte luni, 12 suceveni s-au tratat în străinătate pe banii statului.
 Vizualizări articol: 1176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În primele şapte luni, 12 suceveni s-au tratat în străinătate pe banii statului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei