Mitul conform căruia doar femeile ”pierd” timp şi bani cu tratamentele de înfrumuseţare a apus.
În judeţul Suceava, ponderea bărbaţilor care apelează la serviciile de chirurgie plastică şi estetică a crescut cu 50% în ultimii cinci ani. Potrivit specialistului Ingrid Petrea, bisturiul face moda şi printre bărbaţi, aceştia fiind dornici să dobândească acele trăsături fizice asociate cu armonia corporală şi cu tinereţea.
Pentru că vor să arate mai bine pentru ei sau mai ales pentru partenerele lor, bărbaţii cheltuiesc mici averi pe lifting, blefaroplastie (corecţia pleoapelor), rinoplastie (remodelarea nasului), lipoaspiraţie, abdomenoplastie (îndepărtarea excesului de piele “zbârcită” şi a ţesutului grăsos din regiunea mijlocie şi cea inferioară a abdomenului), otoplastie (corectarea urechilor clăpăuge), îndepărtarea ridurilor de pe frunte şi din jurul gurii, a cearcănelor.
Ei nu se uită la bani nici când vine vorba de a atenua cicatricile rămase în urma unor traumatisme, arsuri sau operaţii chirurgicale, ori de a scăpa de tatuajele care nu le mai fac plăcere. În timp ce unii dintre ei şi-au îmbunătăţit imaginea facială sau corporală la Spitalul Judeţean de Urgenţă, alţii au ajuns la clinica privată Bethesda, unde dotarea permite practicarea pe scară largă de intervenţii mai complicate.
Întineresc cu 8 – 10 ani după ce îşi corectează pleoapele
În topul preferinţelor pentru bărbaţii suceveni care apelează la serviciile de chirurgie plastică se află blefaroplastia, care are ca scop îndepărtarea excesului tegumentar şi grăsos aflat la nivelul pleoapelor superioare şi inferioare. Acest exces de piele şi grăsime duce la scăderea câmpului vizual, la apariţia de riduri şi pungi, conferind fizionomiei un aspect obosit.
”Blefaroplastia se poate face la nivelul pleoapelor superioare şi inferioare, separat sau împreună, în aceeaşi intervenţie. Operaţia se face sub anestezie locală, cu spitalizare timp de 24 de ore şi nu lasă cicatrici, întrucât incizia şi firele, care rămân o săptămână, sunt în gene, deci nu se văd. Intervenţia întinereşte cu 8 – 10 ani şi este cerută, în general, de bărbaţii de 50 de ani”, explică Ingrid Petrea, adăugând că reprezentanţii sexului tare care ţin la frumuseţe trebuie să scoată din buzunar 400 de euro dacă se corectează numai pleoapele de jos şi 600 de euro dacă se retuşează şi cele de sus.
Scapă de riduri cu injecţii cu Botox şi acid hialuronic
Pe locul doi în lista celor mai cerute proceduri se află corectarea ridurilor de pe frunte şi din jurul gurii, care se face prin injectare cu Botox, pentru partea de sus a feţei, şi prin injectare cu acid hialuronic, pentru partea de jos a acesteia.
„Botoxul este o substanţă care paralizează nervii ce duc la apariţia ridurilor, iar pentru a se menţine rezultatul procedura trebuie repetată la fiecare şase luni. În cazul acidului hialuronic, reinjectarea se face la un an”, spune specialistul sucevean, adăugând că o fiolă cu acid hialuronic costă între 250 şi 300 de euro.
O altă intervenţie devenită extrem de populară printre bărbaţi este rinoplastia, la care apelează îndeosebi sucevenii până în 30 de ani, aceştia solicitând remodelarea nasului în urma unor traumatisme sau din motive pur estetice. La metodele de corectare a nasului recurg, însă, deşi mult mai rar, şi vârstnicii, respectiv bărbaţii de 60 – 65 de ani, care vor să scape de modificările apărute odată cu trecerea timpului sau din cauza abuzului de alcool. O procedură la fel de comună printre tineri este şi otoplastia.
Aspect mult mai tânăr datorită liftingului
De asemenea, foarte apreciat de bărbaţi este liftingul facial, o procedură la finalul căreia reprezentanţii sexului tare au un aspect mult mai tânăr. Medicul face incizii în spatele şi în faţa urechilor, prin care întinde şi taie din straturile epiteliale în exces, iar, în general, această tehnică nu este dureroasă deoarece se lucrează cu straturi ale pielii în care nu sunt terminaţii nervoase care detectează durerea. Tot prin chirurgie estetică se corectează şi guşa.
La mare căutare este, în acelaşi timp, transplantul de păr, la care în fiecare lună recurge cel puţin un sucevean. În acest caz, operaţia începe cu anestezierea locală a pacientului şi se continuă cu transplantarea de grefe de păr din zonele unde acesta creşte. Firele de păr transplantate cad după trei săptămâni şi încep să crească după trei luni, efectul maxim înregistrându-se după un an.
„Corecţia alopeciei e foarte minuţioasă şi delicată. Intervenţia nu se poate face decât dacă bărbatul este chel pe o porţiune relativ restrânsă, respectiv în creştetul capului sau în zona frunţii. Procedura durează între trei şi şase ore, iar singurul disconfort este că pacientul stă foarte mult pe masa de operaţie şi se plictiseşte”, subliniază Ingrid Petrea.
Fizic atrăgător cu ajutorul operaţiilor de liposucţie şi abdomenoplastie
Imaginea corporală este îmbunătăţită de bărbaţii din judeţ cu ajutorul liposucţiei, o metodă de înfrumuseţare foarte apreciată de cei cu kilograme în plus. Metoda nu este recomandată, însă, celor care sunt supraponderali, ci doar bărbaţilor care au o greutate normală şi nu pot scăpa de depozitele de grăsime prin dietă şi exerciţii, pentru că ar fi de natură genetică. Abdomenoplastia constituie o altă cerere a bărbaţilor, îndeosebi a celor cu vârste între 35 şi 40 ani, care au slăbit, dar care au rămas cu un pliu cutanat mare. Prin această metodă, care necesită internare şi se practică sub anestezie generală, se corectează surplusul de piele care atârnă ca un şorţ. „Operaţia durează cam trei ore şi presupune purtarea ulterioară, pe o perioadă de trei săptămâni, a unei burtiere”, punctează specialistul sucevean.
Atenuarea cicatricilor şi scoaterea tatuajelor sunt alte două proceduri comune, ultima solicitare venind îndeosebi din partea bărbaţilor care vor să lucreze în Poliţie.
Cât plătesc bărbaţii pentru a arăta bine
În afara injecţiilor pentru îndepărtarea ridurilor şi operaţia de corectare a pleoapelor, unde preţurile sunt fixe, pentru celelalte intervenţii de remodelare a feţei sau trupului tarifele variază între 1.000 şi 3.000 de euro, în funcţie de anumite criterii, printre care perioada de spitalizare şi materialele folosite.
Bărbaţii care îşi doresc intervenţii de înfrumuseţare la clinica Bethesda achită iniţial o taxă de 60 de lei, reprezentând contravaloarea unei consultaţii, în cadrul căreia medicul evaluează situaţia şi stabileşte paşii de urmat în vederea obţinerii rezultatului dorit.
( 4 sep 2009, 15:25:04