Sute de kilograme de mărfuri expirate, nici un document care să justifice că produsele care nu mai sunt bune pentru consum sunt scoase din magazin şi incinerate conform legii, spaţii frigorifice insalubre. Aşa poate fi caracterizată pe scurt situaţia descoperită de o echipă de control sanitar-veterinară la supermarketul UNICARM din municipiul Vatra Dornei.
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au intrat pe fir marţi, după ce un bărbat din municipiul Vatra Dornei a reclamat faptul că a cumpărat peşte oceanic din supermarket, iar acesta este stricat. Conform procedurilor, produsul a fost supus imediat analizelor, confirmându-se faptul că peştele era alterat.
A doua zi, miercuri, o echipă de control, condusă de doctorul Petrea Dulgheru, şeful instituţiei, s-a deplasat la faţa locului, unde nu a mai fost găsit nici un gram de peşte oceanic.
Controlul complex declanşat la faţa locului avea însă să scoată la iveală o serie întreagă de nereguli.
Vitrine insalubre, nici urmă de evidenţă a produselor alterate incinerate
„Agentul economic nu dispunea de un spaţiu cu instalaţie de frig pentru păstrarea produselor ieşite din termenul de garanţie sau alterate. Incredibil este cum poate un supermarket care vinde mari cantităţi de marfă să nu trimită spre incinerare, în decurs de un an de zile, cu acte în regulă, nici măcar o sută de grame dintr-un produs expirat”, a prezentat situaţia Petrea Dulgheru.
El a arătat că în magazin se vindea carne proaspătă la vrac, adusă de la Satu Mare, deşi societatea nu este autorizată pentru comercializarea unui astfel de produs. Marfa de acest gen poate fi vândută doar dacă unitatea are o carmangerie ori o măcelărie proprie şi în nici un caz nu poate fi adusă din alte judeţe.
„Nu aveau un spaţiu adecvat unde să spele şi să dezinfecteze vitrinele frigorifice în care se depozitează carnea, care astfel era contaminată încă de la început”, a continuat să prezinte şirul neregulilor şeful DSVSA Suceava.
Prinşi în timp ce încercau să scape de marfa expirată
Grave abateri aveau să mai fie descoperite după ce echipa de control a dat impresia că pleacă de la faţa locului.
Dulgheru a explicat că inspectorilor nu li s-a permis accesul într-o sală a unităţii, sub pretextul că nu se găseşte cheia de la intrare. Bănuind că acolo ar putea fi descoperite nereguli, inspectorii au plecat de la faţa locului, revenind însă după cinci minute.
„Când ne-am întors, la cinci minute, lucrau de zor în sala cu produse expirate şi degradate, unde nu ne lăsaseră să intrăm la început”, a arătat Vasile Semeniuc, şeful Serviciului de Inspecţie şi Control din cadrul DSVSA Suceava.
Din această sală inspectorii au ridicat produse lactate, produse de panificaţie, prăjituri, carne, în total peste 400 de kilograme, toată marfa fiind expirată.
Dulgheru a arătat că reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta nici o dovadă că aceasta urma să fie distrusă prin incinerare, ceea ce contravine legii şi ridică suspiciuni cu privire la ce urma să se întâmple cu aceasta.
Toată cantitatea a fost pusă sub sechestru, urmând a fi incinerată conform legii. Pentru neregulile găsite SC UNICARM SRL Vatra Dornei a fost sancţionată cu o amendă în cuantum de 5.000 de lei, cu obligativitatea de remediere a deficienţelor constatate, în termen de 72 de ore.
În caz contrar, a avertizat Petrea Dulgheru, activitatea magazinului va fi sistată.