O femeie care a cumpărat la un preţ foarte avantajos un produs prezentat de vânzător drept carne de vită s-a trezit că în realitate a achiziţionat carne de cal. Marfa era vândută din portbagajul unei maşini, pe o stradă din municipiul Suceava, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava transmiţând un avertisment cumpărătorilor, cu privire la riscurile la care se expun dacă iau produse din carne din afara spaţiilor amenajate şi autorizate pentru comercializarea acestora.
Petrea Dulgheru, directorul DSVSA Suceava, a explicat că femeia a achiziţionat carnea cu preţul de 11 lei kilogramul, la scurt timp sesizând instituţia, după ce a observat că produsul nu este în regulă.
„După ce m-a sunat i-am spus să aducă marfa la laborator, pentru că sigur este vorba de carne de cal, având în vedere preţul şi cum a fost vândută”, a declarat Dulgheru, precizând că analizele au confirmat cert că femeia cumpărase integral carne de cal.
El a arătat că mai are un caz asemănător, un bărbat cumpărând un produs vândut drept muşchi de porc, şi care, în mod aproape cert, este tot carne de cal, însă în acest caz mai este aşteptată confirmarea analizelor de laborator.
Reţea de comercianţi de carne de cal
Inspectorii sanitar-veterinari au de mai multă vreme informaţii cu privire la o reţea de comercianţi de carne de cal care acţionează în judeţ.
Pe lângă faptul că sunt înşelaţi pe faţă, cumpărătorii sunt şi puşi în pericol, caii fiind sacrificaţi ilegal, fără un minim control din care să rezulte că animalele tăiate nu sufereau de boli grave.
DSVSA are în derulare o acţiune de verificare a tuturor agenţilor economici care vând pastă de mici şi carne tocată, pentru a se descoperi dacă acestea nu conţin şi carne de cal.
Reamintim că la finele săptămânii trecute doi agenţi economici au fost amendaţi după ce s-a descoperit că produsele pe care le vindeau aveau în conţinut şi carne de cal.