În grădina medicului de familie Ioan Pop, din Frasin, cresc, an de an, tomate gigant. Dacă până în anii trecuţi, cea mai mare roşie din grădina medicului cântărea un kilogram şi două sute de grame, în acest an a cules o roşie şi mai mare, de aproape un kilogram şi jumătate. Aşezată pe cântar, roşia culeasă din grădina „miraculoasă” indica o greutate de 1.420 g.
Pasionat de grădinărit, medicul Pop foloseşte de peste 20 de ani doar seminţe moştenite de la bunicul său din Ardeal, zona Beclean, care a fost grădinar de meserie. „Inimă de bou” şi „Aurora” sunt seminţele care dau rodul cel mai bun în grădina medicului.
Muncă din plăcere
Pe lângă „soiul bun”, cum se spune în popor, ca să ai recolte bogate trebuie să depui şi multă muncă. „În fiecare zi intru de două, trei ori în grădină, în solar şi văd starea plantelor. Vorbesc cu ele, le curăţ de frunzele uscate, le rup <puii> mai mici, pentru a da drumul celor mai mari să se dezvolte şi le dau apă din belşug. Nu folosim decât îngrăşământ natural. Mă relaxează această muncă, în aer curat. Se spune în popor că <ochiul gospodarului îngraşă animalul>. Nu degeaba stau de 33 de ani aici, în Bucovina. Am locuit 27 de ani în Ardeal şi ceilalţi aici, unde mi-am făcut o gospodărie”, ne-a spus medicul-grădinar Ioan Pop.
Familia Pop ne-a povestit că după ce vine de la serviciu nu se ruşinează deloc să muncească în grădină mai abitir ca nişte ţărani. Şi o fac cu plăcere, iar roadele sunt pe mă¬sura efortului depus, pentru că nimic nu-l înnobilează mai mult pe un om decât munca făcută cu plăcere.
Dar din dar
Medicul Pop, împreună cu soţia sa, profesoară de matematică, şi-au făcut singuri, cu multă muncă şi pasiune, gospodăria din Frasin. Din grădină nu lipsesc pomii fructiferi, meri, peri, aluni, multe flori şi verdeaţă. „De mici am fost învăţaţi cu munca. Tot ce avem ne-am făcut singuri. Mai vin unii şi admiră grădina şi spun, mai în glumă, mai în serios, că atunci când se vor coace roşiile vor veni şi ei să guste din ele. Alţii, vreo cinci, şase la număr, ne-au cerut seminţe, au prins răsad şi se pot lăuda şi ei cu recolte frumuşele de roşii gustoase. Însă nu sunt mulţi”, ne-a mai spus medicul, care ar vrea să transmită pasiunea lui pentru grădinărit şi celor mai tineri.
În fiecare an, familia Pop obţine câteva sute de kilograme de tomate, pe care le consumă în stare naturală, dar pregătesc şi suc de roşii pentru sezonul rece. Nu cumpără niciodată roşii şi nici bulion din comerţ. Le merge bine, spun ei, pentru că dăruiesc din recolta proprie celor din jur. „Nu poţi să ţii doar pentru tine. Trebuie să mai şi dăruieşti. Poate de aceea ne merge bine, pentru că nu suntem numai pentru noi. Dăm şi altora din recolta noastră, pentru a se bucura şi cei care nu au de aroma şi gustul delicios al roşiilor”, a mai completat medicul Pop.
Roşia uriaşă, împărţită între consilierii locali de la Primăria Frasin
L-am întrebat pe medicul Pop ce vrea să facă cu cea mai mare roşie pe care a obţinut-o în acest an în solarul său, cea de aproape un kilogram şi jumătate, şi mi-a răspuns zâmbind: „am s-o împart cu colegii de la Primăria Frasin. Avem şedinţă de Consiliu Local, şi o s-o împărţim între noi. În semn de solidaritate, vom mânca toţi din aceeaşi roşie, indiferent din ce partid facem parte”.