Justiţia îşi închide pe rând porţile. Ieri, Judecătoria Suceava a fost prima instanţă din judeţ care a întrerupt activitatea în semn de protest faţă de sistemul de salarizare. Astăzi urmează la rând Tribunalul Suceava, de luni se întrerupe activitatea la Curtea de Apel Suceava şi, cel mai probabil, la celelalte instanţe din judeţ.
Caz unic în justiţia locală, după ce procesele de la Judecătoria Suceava au fost sistate ieri ca urmare a acţiunii de protest a magistraţilor acestei instanţe.
Pe uşile sălilor de judecată au fost lipite afişe prin care justiţiabilii sunt anunţaţi că şedinţele au fost suspendate, cu excepţia cauzelor urgente, în special în domeniul penal.
Astfel, în cele două şedinţe cu 135 de procese civile s-au acordat termene pentru luna octombrie, iar oamenii care au venit la Palatul de Justiţie au fost nevoiţi să plece acasă.
„Adunarea Generală a Judecătoriei Suceava a decis în unanimitate să nu mai răspundă solicitărilor Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi altor instituţii. De asemenea, s-a decis adoptarea formei de protest prin refuzul întregului corp al judecătorilor de a participa în orice modalitate prevăzută de lege la desfăşurarea procesului electoral”, a menţionat Marioara Ignat, preşedintele Judecătoriei Suceava.
De asemenea, s-a hotărât ca în şedinţele de judecată să nu se efectueze alte acte procedurale, inclusiv cele legate de primirea şi comunicarea de acte, cu excepţia acordării termenului în cunoştinţă şi emiterea de citaţii pentru părţile din proces.
Protestul la Tribunal începe astăzi
După Judecătoria Suceava, care a fost deschizătoare de drumuri la nivel de judeţ în privinţa acţiunilor de protest, astăzi vor începe protestele şi magistraţii de la Tribunalul Suceava.
„Adunarea Generală a decis să declanşăm acţiunile începând cu ziua de vineri (n.r. - astăzi), când se vor soluţiona doar cauzele urgente”, a declarat Doru Bunduc, preşedintele Tribunalului Suceava.
Tot astăzi, celelalte Judecătorii din judeţ, de la Vatra Dornei, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Fălticeni, vor avea Adunări Generale, în urma cărora vor decide dacă întrerup sau nu activitatea.
O altă instanţă din judeţ, Curtea de Apel Suceava, a decis încă de la începutul săptămânii că judecătorii nu vor mai intra în program normal de luni, 7 septembrie.
Ieri, toţi preşedinţii Curţilor de Apel din ţară au participat la o videoconferinţă cu ministrul Justiţiei pe acest subiect fierbinte, dar după aproape cinci ore de discuţii sterile nu s-a ajuns la nici un rezultat.
Ce vor judecătorii
Magistraţii suceveni s-au raliat colegilor din ţară, iar doleanţele acestora sunt extrem de clare.
„Dorim respectarea puterii judecătoreşti prin plasarea alături de celelalte două puteri ale statului sub aspectul salarizării prin legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice,
respectarea hotărârilor judecătoreşti irevocabile referitoare la plata drepturilor salariale restante şi acordarea de către Ministerul Justiţiei a tuturor sporurilor pentru judecători, prevăzute de lege şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti”, au arătat judecătorii.
( 4 sep 2009, 11:14:46
dar stitzi voi ca ...cu cat ai mai mult , cu atat vrei mai...mult !
sunt pentru....MAJORAREA SALARIILOR !!!