Vechiul centru istoric al Sucevei, cu clădirile sale şi cu piaţeta existentă încă de pe vremea domnitorului Petru I Muşat, va fi refăcut parţial, încât Curtea Domnească să fie una din principalele atracţii turistice din municipiul reşedinţă de judeţ.
Decizia de a fi demarat un program concret de punere în valoare a ruinelor care stau în paragină de ani şi ani de zile a fost luată ieri, în cadrul unor discuţii purtate între conducerea Consiliului Judeţean Suceava, a Primăriei Suceava, a Direcţiei de Cultură, Complexului Muzeal Bucovina, precum şi a arhitecţilor suceveni care deţin planuri concrete despre cum ar trebui refăcute o parte din clădirile medievale din respectivul complex istoric.
Curtea Domnească – emblema Sucevei
Reconstrucţia parţială a Curţii Domneşti este considerată o lucrare absolut necesară pentru promovarea turistică a Sucevei, dar mai ales pentru punerea în valoare a unor vestigii arheologice foarte importante pentru istoria neamului românesc.
“Alţii ar da bani grei să aibă asemenea ruine la ei în localitate. La unguri am văzut că aveau un vultur de piatră pe o stâncă şi au făcut din asta o adevărată legendă. Noi avem Curtea domnitorilor Moldovei, dar o ţinem ascunsă de privirile tuturor”, a spus Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
O primă etapă de valorificare a ruinelor Curţii Domneşti va fi iniţiată curând de Primăria Suceava, care va salubriza întreaga zonă şi va înlocui panourile metalice de la stradă cu garduri de plasă, precum cele de la Metro, care permit admirarea ruinelor, de la distanţă.
O altă etapă va fi cea de redeschidere a ruinelor pentru vizitatori, dar numai după ce vor fi făcute o serie de amenajări speciale.
Dar cea mai importantă etapă va fi cea de reconstrucţie parţială a Curţii Domneşti, aşa cum era ea pe vremea domnitorilor Petru I Muşat, a lui Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare şi Vasile Lupu. De altfel, statuile acestor domnitori se vor regăsi într-un ansamblu arhitectural intitulat Aleea Voievozilor, care va fi integrat Curţii Domenşti.
„Acest edificiu, refăcut, ar putea deveni emblema oraşului Suceava. Dacă nu se poate altfel, o vom reface noi, cu picătura. Facem chetă, punem mână de la mână, şi o să o facem. Fac preoţii biserici din nimic şi nu o să facem noi Curtea Domnească?”, s-a întrebat Flutur, care vrea totuşi să atragă fonduri prin proiecte europene sau transfrontaliere.
Emisiune TV pe tema Curţii Domneşti Suceava
O altă şansă pentru Suceava ar fi ca acest complex arheologic să atragă simpatia publicului, la un fel de concurs televizat care va avea loc în curând.
Mai exact, Curtea Domnească va face subiectul unei emisiuni de televiziune, în cadrul căreia este înfăţişată ca unul dintre principalele vestigii istorice din România, care ar trebui pus în valoare, după cum a precizat arhitectul Constantin Gorcea, care a fost contactat pentru a contribui la partea de documentare. Popularitatea acesteia în rândul publicului i-ar putea atrage o parte din fondurile necesare pentru reconstrucţie.
( 4 sep 2009, 13:33:43