Conform unui nou act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii (MS), de anul viitor, fondurile aferente plăţii asistenţilor medicali comunitari şi a personalului medical din unităţile de învăţământ vor fi asigurate de către autorităţile locale cu fonduri transferate direct de la bugetul de stat.
„Din 2010, drepturile salariale ale acestor angajaţi vor fi asigurate de către comunitatea locală, întrucât serviciile acordate sunt în folosul comunităţii”, a explicat Ion Bazac.
În judeţul Suceava, două primării, respectiv Şcheia şi Preuteşti, continuă să refuze semnarea protocolului de preluare a acestor salariaţi, deoarece se tem că nu vor avea bani să-i plătească. O situaţie dificilă se întâlneşte şi la Rădăşeni, unde primăria şi-a dat acceptul, însă Consiliul Local nu a fost de acord.
23 de asistenţi comunitari, în judeţ
Amintim că până la data de 30 iunie a.c., asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari romi şi personalul medico-sanitar încadrat în unităţile de învăţământ au fost plătiţi temporar de Ministerul Sănătăţii, deşi în 2008, Guvernul României hotărâse transferarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2009, către autorităţile administraţiei publice locale. Această situaţie a fost creată de incapacitatea administraţiilor locale de a respecta legislaţia şi a prelua aceşti salariaţi.
În prezent, Ministerul Sănătăţii a hotărât ca asistenţii medicali comunitari şi personalul medical din unităţile de învăţământ pentru care s-a încheiat protocolul de predare-primire între primării şi Direcţiile de Sănătate Publică să fie plătiţi în continuare prin transfer din bugetul MS până la sfârşitul anului în curs.
În judeţ activează 23 de asistenţi medicali comunitari şi un mediator rom.