Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, avantajele noilor legi pentru care Guvernul României îşi asumă răspunderea, făcând referire în special la legile educaţiei şi la cea a salarizării unice.
Flutur a arătat că în momentul de faţă în România există circa 39 de acte normative care reglementează salarizarea personalului bugetar, din toate domeniile de activitate, motiv pentru care era nevoie de o singură lege care să stabilească modul de plată a acestor salariaţi. El a arătat că intenţia Guvernului este ca prin noua lege a salarizării unice să nu există diferenţe foarte mari între salariile minime şi maxime primite de angajaţii la stat. „Raportul mediu este de 1 la 29,3, comparativ cu salariul minim şi cel maxim în cadrul ministerelor. Însă intenţia Guvernului este să se ajungă la un raport maxim de 1 la 12. Pe de altă parte, vreau să spun că pe domenii de activitate, acest raport este de 1 la 16 în educaţie, de 1 la 6,5 în administraţia publică, de 1 la 4 în sănătate şi de 1 la 11,4 în magistratură”, a explicat vicepreşedintele PD-L.
Salariu mediu de 3.430 de lei în 2015
Flutur a adăugat că în ceea ce priveşte fondul pentru sporurile salariale, acesta nu va mai depăşi procentul de 30% din fondul de salarii. „Sporurile vor putea fi diferenţiate, astfel încât sumele acordate pot depăşi 30% într-o anumită zonă şi să fie de 15% în altă parte. Dar la final, fondul de sporuri nu trebuie să fie mai mare de 30% din fondul de salarii total”, a mai spus Gheorghe Flutur.
El a mai precizat că potrivit unui calcul al Guvernului se preconizează că în perioada 2010 – 2015 salariul mediu în România va creşte, în medie, cu aproximativ 57%. În aceste condiţii, previziunea este ca salariul mediu să ajungă, în 2015, la suma de 3.430 de lei. Flutur a arătat că potrivit calculelor Guvernului, creşterea salarială va fi de 89% în învăţământul preuniversitar şi de 78% în sănătate.
Nu în ultimul rând, el a precizat că noul act normativ dă posibilitatea pensionarilor să cumuleze salariul cu pensia, în situaţia în care aceasta nu depăşeşte salariul mediu pe economie, de 1.670 de lei.
Bacalaureat la trei obiecte
În ceea ce priveşte proiectele de acte normative din domeniul educaţiei, Gheorghe Flutur a precizat că noile legi ale educaţiei pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prevăd o serie de măsuri pentru stabilizarea sistemului de învăţământ.
El a arătat că noile legi vor stabili opt componente standard în ceea ce priveşte curricula de învăţământ, printre care limba maternă naţională, componente de limbi străine, informatică, componenţe sociale şi civice, componenţe în domeniul spiritul antreprenorial şi componenţe în domeniul culturii şi creaţiei. Flutur a mai spus că noul proiect prevede introducerea învăţământului obligatoriu de 10 clase, cu posibilitatea continuării studiilor, gratuit, până în clasa a XII-a, susţinerea examenului de bacalaureat la trei materii şi descentralizarea învăţământului.